Suplimente vs Alimente

   Desi in numar limitat exista situatii in care un meal-replacement sau un supliment sunt net superioare anumitor alimente.

    Opiniile sunt ca de obicei aflate in extreme, fie sustinatori avizi ai alimentelor ca stalp unic si fundamental ce considera ca suplimentarea de orice natura nu este necesara pentru obtinerea celor mai bune rezultate dar iar la polul opus persoane ce atribuie rezultatele exceptionale exclusiv suplimentelor.
In viziunea mea, pe cat posibil de obiectiva consider ca ambele extreme gresesc masiv.
   Teoretic este deosebit de usor sa ai o alimentatie impecabila cu zero carente si sa nu fie necesar sa suplimentezi, in practica insa, mai ales in momentul in care apare si un deficit caloric in ecuatie lucrurile se complica putin.
  Cu siguranta produsele de natura animala(oua, carne, lactate) raman cele mai bune surse de proteina, inevitabil insa, acestea vin “la pachet” si cu alti macronutrienti, in general grasimi, lucru ce complica situatia daca si caloriile sunt limitate, solutia fiind sa mananci exclusiv albusuri, insa cu aproximativ 11g de proteina/ 100g de albus, in practica devine atat foarte costisitor, risipitor(arunci galbenusurile) cat si un volum mare, greu de mancat pentru a iti atinge necesarul proteic.
   Intreaga situatie ar putea fi evitata si optimizata folosind un izolat proteic ce contine pana la 95g de proteina / 100g de produs si sub 1g de carbohidrati si grasimi.
   Dupa cum spuneam practica si teoria nu se impaca deloc bine cand vine vorba de rezultate, deoarece exceptand putinele exemple de sportivi de performanta ce isi castiga existenta exclusiv prin practicarea acestui sport, majoritatea avem joburi si oricat de impecabila ar fi pregatirea prealabila si planificarea meselor, deseori se intampla sa apara situatii neprevazute ce ne pot afecta rutina, iar aici detaliile si “instrumentele” pe care le avem la indemana fac o diferenta masiva.
   Nu voi lasa lucrurile strict ca si discutie teoretica si voi da niste exemple relativ practice, se intampla indiferent de meserie sa mai stai peste program, sa mai fi prins in trafic(mai ales daca stai in Bucuresti) sa nu-ti izoleze termic indeajuns de bine vasele/geanta pentru mancare si aceasta sa se altereze, sau sa nu ai un frigider/ posibilitatea de a stoca mancarea facuta acasa(ce se poate altera)pe parcursul programului de lucru. In toate situatiile de mai sus, daca nu ai un supliment adecvat sau un meal-replacement la indemana sa te “arunci” in fast-food, mezeluri sau sa comanzi mancare, din nou optiuni care mai ales in cazul in care se intampla frecvent duc la stagnarea progresului sau chiar sabotarea atingerii scopului.
   Piata insa este supra-saturata de suplimente si healthy fast-food “dietetice”, “bio”, “eco” se mediatizeaza cereale “sanatoase” pline de zahar si lactate sau produse de patiserie, prajite in ulei, dar cu “branza de casa” de asemenea este nebunia “cheat-meals” care a fost extrem de prost interpretata si toti asteapta weekendul ca efectiv sa isi saboteze intreg progresul cu un exces absurd de calorii, deseori necalculat.
Au aparut de ceva timp pe piata meal-replacements (suplimente ce acopera intreg necesarul unei mese) destul de calitative si recent si Vitabolic a adus pe piata asa ceva prin Muscle Meal Mass care este singurul supliment ca si sursa de carbohidrati ce se poate compara in mod direct cu o masa reala atat din punct de vedere al indicelui glicemic cat si al calitatii si biodisponibilitatii ingredientelor (cartofi dulci, ovaz, orez, creatina, glutamina, enzime digestive).
Lucrul esential este ca precum Instant Oats sau Creamy Rice, nu necesita timp de gatire sau stocare la frigider, putand fi luate oriunde cu noi si inlocuiesc in mod perfect atat din punct de vedere al calitatii cat si pretului orice alt aliment pe care am fi nevoiti sa ni-l procuram in graba, fiind cu atat mai complet daca adaugam si 1-2 cupe de pudra proteica in ecuatie.
Am ales sa abordez subiectul suplimentarii si mai exact al meal-replacements/ alternativelor meselor rapide deoarece majoritatea clientilor mei si chiar sportivi de top cu care am placerea sa interactionez se trezesc in situatii similare cu ce am prezentat mai sus iar la “noi” inca fenomenul inlocuitoarelor de mese nu a luat inca amploare.
Desigur multi vor interpreta gresit articolul si vor considera ca incredibila comoditate si rapiditate de a alege un supliment in loc sa gatesti mese complexe si complete este ceea ce au nevoie.
Insa cum am mai spus despre diferenta dintre practica si teorie este extrem de mare, iar suplimentele in viziunea mea sunt un “instrument” indispensabil in arsenalul unui sportiv sau a unei persoane ce urmareste un stil de viata sanatos insa, trebuie sa stim cand si cum sa le folosim, fara sa facem excese de dragul confortului.
Exemple reale despre cum ar trebui folosite meal-replacements:
1. Simti nevoia de ceva dulce dar nu ai cheat meal, in loc sa fierbi orez si sa-l mananci ca si garnitura pe langa carne, poti folosi Crema de orez instant, care are macronutrienti si indice glicemic identici cu orezul alb fiert, clasic astfel asigurandu-ti si necesarul caloric si potolindu-ti pofta de dulce.
2. Ti-ai gatit carnea dar simti ca nu poti manca 100g de orez cantarit nefiert sau nu ai timp sa prepari si orez/mamaliga/ cartofi dulci. In loc sa-ti cumperi in drum spre munca 2-3 covrigi folosind 2-3 cupe de Muscle Meal Mass poti substitui cu usurinta si o buna parte din necesarul proteic cat si cel al carbohidratilor.
3. Te-ai plafonat de gustul ovazului simplu, de lipsa diversitatii alimentelor ce fac parte din alimentatia unui sportiv? Sunt o multime de sosuri/ siropuri cu 0 calorii ce iti pot usura viata si va pot ajuta sa iesiti din rutina de alimente cu gust fad.
4. Faci ca 90% din populatie si dai lovitura in McDonalds, KFC sau shaormerie cand ai zi de cheat? (normal ca ai ZI de cheat, tu nu ai cheat meal, ai cheat day, grasule) atunci e cazul sa optezi pentru clatite proteice cu nutella proteica sau crema de orez care desi nu sunt cele mai ideale optiuni dpdv caloric sau nutritional sunt “raul” exponential mai mic si in acelasi timp iti si rezolva nevoia de dulce sau de “cheat”.
5. Nu poti manca suficient, este si vara si apetitul scade, tu oricum te fortezi sa mananci necesarul zilnic, esti si lenes si nu-ti place sa gatesti, oricum esti slab/slaba, suplimentele si meal-replacements sunt de departe salvarea ta, bea-ti caloriile, shake-uri proteice, shake-uri cu carbohidrati, unt de arahide ai o gramada de optiuni pentru a adauga “gustari” rapide, intre mese si a iti atinge necesarul caloric.
6. Esti un fan atat de mare al muncii mele incat chiar vrei sa folosesti codul ATC-VTB pentru 20% reducere ca sa dau bine in statisticile de vanzare si sa-mi repar aerul conditionat la Ford KA. :)))

By Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

Publicat în: 28.06.2020

Înapoi