Creatina cu pH crescut
Creatina…
Creatina este unul dintre cele mai saturate subiecte din lumea asta a sportului. S-au scris atât de multe articole pe această temă încât ar fi destul de complicat să mai poți spune ceva nou sau neașteptat. Cu toate astea, ca articolul acum de față să fie complet și relevant, va trebui să va plictisesc cu o mică introducere despre creatină, ce este ea, cum se folosește si chestii de acest gen.
În primul rând, creatina este de departe cel mai cunoscut supliment sportiv, dar și cel mai studiat, numeroase studii medicale fiind scrise pe tema acestui produs. Este un produs eficient, de care oricine se poate bucura, căci efectele lui se simt și se văd. Principalele efecte sunt: mai multă energie și volumizare. Prin mai multă energie înțelegem faptul că ne ajută să producem mai mult ATP (energie din celule), mai ales în timpul efortului anaerob. Iar volumizarea se referă la hidratarea celulelor musculare, practic, celulele musculare rețin o anumită cantitate de apă ce le conferă volum, lucru ce va ajuta forța, dar și scad șansele de accidentări. Deci pe scurt: creatina vă oferă mai multă energie în timpul antrenamentului și un bonus de forță.
Dar până la urmă, ce e creatina? Creatina este inclusiv produsă în corpul nostru, ea fiind formată din trei aminoacizi și mai precis arginină, glicină și metionină. Ca să îți acoperi necesarul de creatină pe zi din mâncare, ar trebui să mănânci cel puțin 700g de carne de vită pe zi, fiind echivalentul a circa 3.5g creatină. Așa că soluția cea mai simplă este evident să cumperi un supliment de creatină. Mult mai ușor, mai facil, mai convenabil, atât ca timp, efort, dar și bănuți, suplimentul de creatină n-ar trebui să lipsească din lista de cumpărături.
Totuși, mulți care nu au habar despre subiect, răspândesc mituri și aberații despre creatină, că e nocivă, că-ți face rău, că te îngrașă, că-ți distruge rinichii sau ficatul și multe alte mituri stupide promovate fix de cei care nu cunosc deloc subiectul. Atât timp cât creatina se folosește în doza recomandată, nu doar că nu are nici cel mai mic efect secundar, dar chiar poate avea beneficii, de exemplu pentru inimă, creier, paradoxal, chiar poate ajuta bună funcționare a rinichilor. Evident, luat în exces, poate cauza probleme, dar ce pe lumea asta, în exces, nu face rău, inclusiv apă dacă depășești un anumit nivel, poți chiar muri, căci nefronii din rinichi au o limită de filtrare.
Bun, dacă tot am vorbit de doza recomandată, ea este oriunde între 3 si 5g în fiecare zi, când ai antrenament, ideal după, când nu ai antrenament, oricând ai timp. De atât avem nevoie. Alt mit este faza de încărcare. Nu ai nevoie de fază de încarcăre, este absolut inutilă și chiar, poate deveni nocivă. Creatina își crește depozitele din mușchi cu fiecare administrare, deci puteți uita de faza de încărcare. Alt mit, creatina are nevoie de ciclizare. Nu am înțeles personal cum a apărut mitul ăsta, poți lua creatină atâta timp cât dorești, ai timp, îți permiți și așa mai departe. O chestie interesantă de lămurit cu creatina ar fi faptul că doza aceasta recomandată este mai util să fie luată imediat după antrenament, decât înaintea lui. Deși diferențele nu sunt semnificative, așa ne-au spus studiile că este mai bine, iar treaba aceasta are și o logică. Înainte să începi antrenamentul, depozitele tale interne de creatină din mușchi sunt intacte, căci nu te-ai apucat practic să te antrenezi, iar în timpul antrenamentului, începi să folosești o mică parte din acel depozit și să te bucuri de beneficiile creatinei, iar la final, când ai terminat, folosești creatina supliment pentru a reumple acel depozit. Logic, nu e așa? Veți vedea că multe firme de suplimente folosesc creatina în preworkout, nu este nimic greșit, cum am spus, diferențele nu sunt semnificative, iar logica de a pune creatină în preworkout, ține doar de clienți, o parte dintre aceștia vor preworkoutul lor să conțină creatină, așa că firmele se conformează, doar nu o să piardă clientela. Alt mit este faptul că nu e bine să consumi creatină împreună cu cofeină. Logica celor care spun asta merge pe premisa că are un efect diuretic cofeina și cum creatina reține apă, sunt antagoniste din punctul lor de vedere, dar oricum, consumând cofeină bei mai multe lichide, cât și consumând creatină bei mai multe lichide, aceste lucruri anulează acel antagonism între cele două, ba mai mult, cofeină are un efect sinergic cu creatina, se ajută între ele și-ți oferă un antrenament mai eficient.
Acum, că am făcut această introducere foarte scurtă (nu glumesc, e foarte scurtă, creatina e un subiect extrem de stufos, doar în literatura de specialitate, are puțin peste...400 studii medicale, deci e chiar un subiect intens dezbatut si foarte studiat despre care se pot scrie sute de pagini, cel puțin), haideți să mergem mai departe.
Există pe piață nenumărate feluri de creatină...de toate culorile, felurile, granulitățile, formele, mirosurile, numele. Avem creatină normală monohidrată, Creapure din Germania, citrat, creatină lichidă, creatină nitrat, fosfat și așa mai departe, o mulțime de feluri, dar care e cea mai bună? Hai să vedem în primul rând care e cel mai prost fel: ethyl ester – care în realitate, în chimia adevărată, nu există, instantaneu se transformă în creatinină, deci ethyl ester este practic o țeapă. Dar cel mai bun? Practic, diferențele sunt atât de nesemnificative, încât chiar nu contează, dar e un lucru, la care eu personal, m-aș uita când îmi cumpăr o creatină și nu doresc să fie cea mai cunoscută forma, monohidrată, ci ceva puțin mai special. Creatina este un produs deosebit de sensibil la aciditate, începe degradarea imediat ce ne ajunge în stomac. De aceea, au apărut produse de creatină ce promit că-ți cresc pH-ul din stomac, astfel încât să poți absorbi mai multă creatină din suplimentare, dar să și o protejezi de acidul gastric. Teoretic, asta ar trebui sa fie soluția cea mai elegantă, de aceea aici la Vitabolic, am adus un produs de creatină care crește pH-ul semnificativ și protejează de degradare creatina și din acest motiv, îi creste absorbția. Practic, fără a exagera prea mult, o super-creatină, care are o stabilitate crescută și absorbție îmbunătățită.
Dar, în viață e deosebit de ușor să arunci cu vorbe goale, în vânt, fără susținere, fără dovezi, fără argumente, dar noi aici, suntem Vitabolic și ținem la calitate și ne străduim să aducem cele mai bune produse posibil, așa că totul este susținut de studii medicale și dovezi știintifice, noi nu ne dăm cu părerea și nu lăsăm la întâmplare lucrurile, ci ne bazăm pe știință. Așa că să vedem ce spune știința.
Cum am spus, folosind un agent puternic alcalinizant, putem crește absorbția creatinei, dar și scade degradarea acesteia în creatinină în mediul acid din stomac. Astfel, în urma unui studiu pe care-l puteți găsi aici, domnii medici au folosit trei produse. Celebra creatină monohidrată, principalul competitor de pe piață ce folosește creatină alcalină și un mix special de creatină cu două săruri ce au menirea de a crește pH-ul, mai precis, 150mg carbonat de sodiu și hidrogenocarbonat de sodiu 120 mg. Conform experimentelor efectuate s-a observat că stabilitatea crescută datorată mediului alcalin a determinat o îmbunătățire semnificativă statistic a retenției musculare de creatină după 4 săptămâni. Cu circa 7% mai eficient decât creatina obișnuită monohidrată și culmea, 10% față de principalul competitor cu creatină alcalină. Practic și lăsând eleganța, cel mai cunoscut produs de creatină alcalină de pe piață, în realitate, se absoarbe mai prost decât obișnuita monohidrată, neîmbunătățită cu absolut nimic.
Dar ce am făcut noi cu Krea-Bolic, nu se rezumă doar la îmbogățirea și îmbunătățirea absorbției creatinei și protejarea ei de aciditatea stomacului, am adăugat și un tip foarte special de magneziu în joc, pentru a oferi rezultate și mai bune, mai vizibile și pe care omul să le simtă și să se bucure de ele, căci în fond, asta și contează, să simți beneficiile că produsul pe care-l folosești face ce-ți promite și te ajută. De aceea, Krea-Bolic conține atât mixul special de săruri pentru creșterea pH-ului, dar și magneziu bisglicinat, un tip deosebit de magneziu ce este legat, în mod natural, de două molecule ale aminoacidului glicină. Asta îi conferă gradul maxim de absorbție în organism, fiind superior oricărei alte forme de magneziu disponibilă pe piață. Mai pe românește, magneziu este legat de acei aminoacizi, iar organismul percepe această împreunare tot ca un aminoacid, nutrient de care știe că are mare nevoie, așa că absorbția se face rapid și facil.
Probabil, vă veți întreba de ce magneziu. Partea cu de ce bisglicinatul de magneziu e forma cea mai biodisponibilă si absorbabilă s-a înțeles deja, dar sunteți curioși de ce am pus magneziu într-un produs de creatină, creatină alcalină mai exact. Magneziul este al 4-lea cel mai abundent mineral din organismul uman și este absolut necesar unei bune funcționări și unei bune sănătăți. Magneziul are proprietăți alcaline puternice, reducând aciditatea din stomac și menținând pe deplin activă creatina în tractul digestiv până la absorbție. De asemenea, după cum am spus, creatină facilitează producția de energie, de ATP, în celulă. Pentru a fi capabil să sintetizeze ATP, corpul nu are nevoie doar de creatină, dar și de magneziu, de aceea Krea-Bolic are parte de o triplă sinergie de efecte, alcalinitate din partea celor doua săruri adăugate, dar și de la magneziu, cât și sinteză mai mare de ATP, deci energie.
Așa că repet, cum am spus și mai sus deja, Krea-Bolic este de fapt o super-creatină, un produs de creatină alcalină ultraîmbunătățită cu săruri speciale și bisglicinat de magneziu. Dacă vrei să cumperi o formă de creatină care cu adevărat să-și merite banii, ai venit unde trebuie. Și dacă vrei un produs care are în spatele său studii medicale reale și dovezi științifice, de asemenea, ai venit unde trebuie. Noi nu putem decât să oferim cele mai bune produse de pe piață, cu argumente, dovezi și fapte, rămâne la alegerea fiecăruia dacă se încrede în știința reală și argumente valide sau în marketing, publicitate, reclamă și produse frumos colorate și strălucitoare.