DULCIURILE, DIETELE si ALIMENTELE DIETETICE, cum putem integra in rutina noastra ceva gustos fara sa ne afecteze performanta?

Alimentele dietetice pot fi definite că produse alimentare concepute pentru cerințe dietetice speciale. Acestea includ formule pentru sugari, alimente pentru bătrâni, alimente sărace în calorii pentru slăbit , alimente clinice sau medicale și alimente nutritive pentru sport.

Întrunesc în general atât calități nutritive cât și sporesc confortul, însă că absolut orice aliment sau supliment ar trebui consumate după specificațiile recomandate, fară a se face abuz.

Contrar opiniei publice, îndulcitorii artificiali, consumați în cantitățile recomandate de către producători nu prezintă efecte secundare și pe termen lung clar sunt “răul mai mic” prin comparație cu a ne delecta cu carbohidrați simpli de câte ori simțim nevoia psihică de dulciuri, dacă este o nevoie fizică(cădere glicemica) atunci fie avem o dietă proastă fie o problemă de sănătate.

Atenție însă, majoritatea alimentelor 0kcal sau 0 zahăr, conțîn sucraloza, care în cantități mici este inofensivă, însă abuzul duce la probleme gastro-intestinale și la distrugerea florei bacteriene, de asemenea conțîn alți îndulcitori care în cantități mari au efect laxativ.

Cum ne pot spori calitatea viețîi supliementele și alimentele dietetice?

Să începem cu preferatele majoritățîi, DULCIURILE DIETETICE:

Siropurile 0 zahăr / 0 calorii:

Pot păcăli psihicul și domoli pofta de dulce, pot fi asociate cu o grămadă de alimente “fară gust” și cu siguranță fac viață mai ușoară persoanelor aflate în diete extrem de restrictive sau care vor să adauge un plus de dulce dietelor.
Tot în această categorie intra și sucurile 0 zăhar, însă ele vin și cu alte “probleme” și anume coloranțîi cu potențial daunator și faptul că în general sunt carbogazoase.

Alimentele 0 zahăr și alimentele bogate în proteină:

Fie că vorbim de batoane proteice, mix-uri pentru clătite proteice, unt de arahide natural, nutella proteică fară adaos de zahăr sau pizza proteică, toate acestea reprezintă unelte de “trișat” în cazul dietelor ce ne ajută să ne menținem sensibilitatea la insulină sus, facilitând cu atât mai mult capacitatea corpului de a folosi nutriențîi că și sursă de energie, nu de a-i stoca sub formă de grăsime.

Alimentele instante:


De departe preferatele mele. Nu-mi place să stau să gătesc ore în sir, nu-mi place să gătesc când sunt flămând :)), nu-mi place să mănânc în general alimente cu un volum extrem de ridicat când sunt obosit și mi-au rămas macronutrienti în grafic.

Și da, sunt și incredibil de gustoase, de la batoane proteice, la ovăzul instant sau cremele de orez, toate, absolut toate sunt variante demențial de gustoase și de eficiente indiferent de scopul sau nivelul pregătirii.

Vă veți întrebă probabil ce mi-a venit să discut despre o clasă de alimente/suplimente care nu sunt văzute deloc bine d.p.d.v. al sănătățîi, ei bine, exact din motivul asta am spus că este momentul să schimbăm mentalități.

DEGEABA EU CĂ ȘI PREPARATOR FIZIC IȚI STRUCTUREZ CEA MAI BUNĂ DIETĂ, DACĂ TU NU REUȘEȘTI SĂ ADERI LA EA CU STRICTEȚE

Nu există dieta ideală, nu există alimente 100% rele(chiar și cele ușor procesate își pot găși rolul în rutina zilnică, săptămânală sau lunară, dacă sunt temporizate corect și dacă nu se abuzează), indiferent că vrei să dai câteva kg jos, că vrei să pui masă musculară sau că vrei să te pregătești de concurs sunt lucruri exponențial mai importante decât strictețea dietei in ceea ce privește limitarea ingredientelor.
Psihicul unui sportiv/unei persoane care vrea să facă o schimbare fizică reprezintă de departe cel mai important factor în atingerea scopului și în longevitatea practicii.

Vedem din ce în ce mai mulți sportivi și oameni în general, deprimați, anxioși, stresați.

O dietă, fie ea și de concurs, nu trebuie să fie un chin, nu trebuie să contribuie la creșterea frustrărilor și cortizolului și așa caloriile sunt din ce în ce mai puține în timp ce înaintam în perioada pregătirii și asta reprezintă oricum un factor puternic deranjant și inevitabil, oricât de tare am îmbunătăți metabolismul și am crește cantiatea de cardio, caloriile tot vor pica într-un punct.

Mâncarea și dietele, pot fi o sursă de motivație, de recompensare psihică, de bucurie, nu ar trebui în nici un caz să fie încă un curent împotriva căruia să înotam.

Totodată nu vă invit să adoptați diete de tip IIFYM (if it fits your macros) care consideră că orice aliment este egal d.p.d.v. nutrițional, indiferent de tipul de grăsimi sau tipul de carbohidrați(grăsimi saturate, carbohidrați simpli samd.)
Ci doar să înțelegeți că, după antrenament corpul și metabolismul vă permit și alimente cu indice glicemic ridicat fară repercusiuni(bineînțeles dacă vă încadrați în targetul caloric), deci cât timp ați mânca dulciuri bogate în glucoză și sărace în grăsimi (ex bezele, pufarine etc.)nu ar reprezenta o problemă și psihic ar fi o recompensă enormă, desigur există și variante la fel de eficiente și mult mai sănătoase, însă mai puțîn convenabile d.p.d.v. financiar și cu volum mai ridicat.

Ceea ce vă spun și mai direct este că ocazional 100g de pufarine, de popcorn, jeleuri din glucoză, cremă instant de orez sau ovăz instant etc. sunt de 1000x mai benefice pe termen lung decât repetitivul și plictisitorul orez alb, care are exact aceleași proprietăți și gustul este net inferior.

Și absolut toate suplimentele menționate, pot fi unelte grozave pe termen lung pentru a reuși să ne ținem moralul ridicat și motivația bombă.

Dacă nu o să vină un fanatic cu o centură făcută din pungi de orez alb la brâu să facă un pilaf în stil terorist kamikaze în fața blocului meu înseamnă că nu îi stresez destul. :D

by Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

 

Publicat în: 30.01.2022

Înapoi