Un inlocuitor de zahar banal si destul de raspandit ar putea conduce la dezvoltarea si evolutia uneia dintre cele mai agresive superbacterii

     Un înlocuitor de zahar banal și destul de răspândit ar putea conduce la dezvoltarea și evoluția uneia dintre cele mai agresive superbacterii
Potrivit unui studiu din 2018, un îndulcitor folosit în mai multe alimente ar fi putut contribui la răspândirea unei superbacterii foarte periculoase.
     Degetul este îndreptat direct către trehaloza, care se găsește în alimente precum batoanele nutritive și guma de mestecat.
     Dacă descoperirile sunt confirmate, este un avertisment dur că chiar și aditivii aparent inofensivi au potențialul de a provoca probleme de sănătate atunci când sunt introduși în aprovizionarea noastră cu alimente.
     În acest caz, trehaloza este asociată cu creșterea a două tulpini ale bacteriei “Clostridium difficile” capabile să provoace diaree, colită, cedarea organelor și chiar moarte.
     Creșterea și răspândirea rapidă a virusului rezistent la antibiotice a devenit o problemă uriașă pentru spitale în ultimii ani, iar momentul coincide cu apariția trehalozei.

      „În 2000, trehaloza a fost aprobată ca aditiv alimentar în Statele Unite pentru o serie de alimente, de la sushi și legume până la înghețată”, a spus unul dintre cercetători, Robert Britton de la Colegiul de Medicină Baylor din Texas, în ianuarie 2018.
„Aproximativ trei ani mai târziu, rapoartele privind focarele cu aceste tulpini au început să crească. Alți factori pot contribui, de asemenea, dar credem că trehaloza este un declanșator cheie”.

    Tulpinile de “Clostridium difficile” la care se referă Britton sunt RT027 și RT078. Când cercetătorii au analizat genomul acestor două tulpini, au găsit secvențe ADN care le-au permis să se hrănească cu doze mici de trehaloză foarte eficient.
     De fapt, aceste bacterii au nevoie de aproximativ 1.000 de ori mai puțină trehaloză pentru a trăi decât alte soiuri de “Clostridium difficile”, datorită structurii lor genetice.
      Pentru a-și testa descoperirile, oamenii de știință au experimentat pe șoareci cărora li s-a administrat tulpina RT027. În grupul căruia i s-a administrat doze mici de trehaloză, rata mortalității a fost mult mai mare – nu din cauza mai multor bacterii, au descoperit oamenii de știință, ci pentru că zahărul i-a permis bacteriei să producă mai multe toxine otrăvitoare.
     Teste suplimentare pe fluide din trei intestine umane au arătat că RT027 a fost capabil să crească din cantități mici de trehaloză, în timp ce alte tulpini de bacterii nu au fost.

     Încă nu este sigur că trehaloza a contribuit la creșterea “Clostridium difficile”, dar rezultatele studiului și momentul aprobării sale că aditiv sunt destul de convingătoare. Acum vor fi necesare mai multe cercetări pentru a confirma legătură dintre trehaloza și evoluția bolii.
Potrivit cifrelor de la Centers for Disease Control and Prevention din SUA, înregistrate în 2011, “Clostridium difficile” a fost responsabil pentru jumătate de milion de infecții pe parcursul anului și 29.000 de decese în primele 30 de zile de la diagnosticare. Să sperăm că această nouă cercetare ne poate ajuta să găsim modalități de a lupta împotriva ei.

     „Aceste tulpini au fost prezente la oameni de ani de zile fără a provoca focare majore”, spune unul dintre cercetători, James Collins de la Colegiul de Medicină Baylor.
     „În anii 1980 nu erau epidemice sau hipervirulente, dar după anul 2000 au început să predomine și să provoace focare majore”.
„O contribuție importantă a acestui studiu este realizarea faptului că ceea ce am considerat cândva un zahăr perfect sigur pentru consumul uman, poate avea consecințe neașteptate”.

     De asemenea ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru viitoarele posibile interacțiuni ale fiecărui ingredient nou adăugat în alimentația noastră.
O conduită individuală inteligentă și o schimbare a practicilor axată pe sănătate, calitate și transparență reprezintă un element vital spre a evita posibile dezastre, începute din ceva aparent banal.

      Din ce în ce mai puține firme din industria alimentară și a suplimentelor prezintă transparență și caută calitate, peste 90% se axează strict pe marketing agresiv și “strălucitor” deoarece publicul larg asta cumpără, iluzii pe tavă și majoritatea oamenilor nu fac nici măcar 10-20 min de studiu individual înainte de a folosi un supliment alimentar(suplimente care au o reglementare vagă ce permite abuzuri mari din partea producătorilor și revanzatorilor).

       Pentru a vă da un exemplu concret de lipsă de transparență până și pe cel mai banal nivel, pe foarte multe dintre suplimentele cu minerale, se va scrie doar denumirea mineralului, nu și tipul acestuia.
       Luăm că și model magneziul, care poate fi oxid, citrat, orotat, glicinat s.a.m.d., ratele de absorbție și calitatea diferă enorm, de la 4% în cazul oxidului, pe când versiunea să orotata este absorbită de până la 20x mai mult în special dacă se face absorbția la nivelul pielii, de asemenea tipurile diferite de magneziu au și proprietăți diferite, iar deseori se întâmplă să plătiți preturi exorbitante pentru OXIZI deoarece firmele în mod fraudulos în opinia mea ascund tipul magneziului specificând pe ingrediente doar denumirea generică.
După cum știm, sucraloza nu este un îndulcitor benefic pentru sănătate, însă suplimentele ce sunt strict îndulcite cu ștevia (îndulcitor natural fară efecte adverse) nu sunt cumpărate deoarece puterea de îndulcire a acestuia este mai mica și în cantități mari tinde să aibă și o tentă ușor amăruie.

Dacă confortul și dopamina vor fi singurele noastre priorități, ducând în timp la compromiterea severă a calității, rezultatele ar putea fi dezastruoase.

Cu toții am auzit că banii sunt plini de microbi, însă nu cred că microbii ar putea supraviețui cu salariul minim pe economie din Romania...

https://www.nature.com/articles/nature25178


by Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

Publicat în: 02.01.2022

Înapoi