Colesterolul - sanatate sau boli cardiovasculare?

Zeci de ani s-a considerat ca ouale consumate cresc nivelul de colesterol si a fost ultra-promovat in mass media acest lucru, insistandu-se ca si consumul de oua sa nu depaseasca cateva oua MAXIM pe saptamana. Studiile recente insa contrazic acest lucru si demonstreaza faptul ca nu exista o corelatie intre colesterolul ingerat si cel seric(din sange).

Consum 3-6 oua intregi zilnic de 8 ani iar analizele colesterolului meu sunt impecabile, desigur nu recomand unei persoane cu un stil de viata diferit, o abordare similara.

Cu siguranta ati auzit macar o data despre colesterol in conjuctura in care acesta ar fi daunator pentru sanatatea voastra si ar fi raspunzator pentru majoritatea bolilor cardiovasculare, insa precum majoritatea “informatiilor” ce sunt folosite ca tehnici de manipulare si inducere a panicii de catre mass media(totul evident pentru rating) s-au prezentat doar statisticile ingrijoratoare si in nici un caz adevarul complet.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanța ceroasa, asemanatoare grasimii, care se gaseste in toate celulele din corp. Corpul tau are nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D si substanțe care te ajuta sa digere alimente.

Corpul tau poate produce tot colesterolul de care are nevoie.

Colesterolul se gaseste si in alimente provenite din surse animale, cum ar fi galbenusurile de ou, carnea si branza.

Colesterolul este bun sau rău?

Pe scurt este si bun si rau depinzand de valori…amanuntit, mai jos:

Precum intr-o salata uleiul se separa de restul masei de lichid, ramanand la suprafata, exact acelasi lucru s-ar intampla si cu grasimile si colesterolul daca acestea ar fi aruncate direct in sange.
Pentru a evita acest efect, organismul transporta grasimile si colesterolul “imrbacandu-le” intr-o “bula” solubila in apa de proteina. Aceasta bula alcatuita din grasime si proteina se numeste lipoproteina.

Lipoproteinele cu densitate mică (LDL) transportă colesterolul către țesuturi. Acesta este colesterolul „rău”, deoarece nivelurile ridicate ale LDL sunt asociate unui risc crescut de boli de inimă.

Lipoproteinele cu densitate ridicată (HDL) transportă excesul de colesterol înapoi la ficat, care procesează și excretă colesterolul. HDL-urile sunt colesterolul „bun”; Cu cât aveți mai mult HDL, cu atât riscul dvs. de apariție a bolilor de inimă este mai mic.

VLDL înseamnă lipoproteină cu densitate foarte mică. Unii oameni considera, de asemenea, VLDL ca fiind un colesterol „rău”, deoarece contribuie și la acumularea plăcii în arterele tale.
Dar VLDL și LDL sunt diferite; VLDL transporta în principal trigliceride, iar LDL transporta în principal colesterolul.

Nivelurile de colesterol trebuie măsurate cel puțin o dată la cinci ani la toți cei peste 20 de ani. Testul de monitorizare care se efectuează de obicei este un test de sânge numit profil lipidic.
Experții recomandă ca bărbații cu vârste cuprinse între 35 și mai în vârstă, iar femeile cu vârste de 45 și mai mari să isi faca analizele minim o data pe an. De asemenea in cazul sportivilor de performanta aceste analize ar trebui repetate mai des.

Profilul lipidic contine urmatoarele analize:
-Colesterol total
-LDL
-HDL
-Trigliceride(grăsimile transportate în sânge din alimentele pe care le consumăm; excesul de calorii, alcool sau zahăr din organism sunt transformate în trigliceride și depozitate în celulele grase din întregul corp.)

Care sunt valorile optime ale colesterolului?

Colesterolul total trebuie să rămână sub 200 mg / dl, cu excepția cazului în care HDL este mare.

LDL trebuie să fie mai mic de 130 mg / dl.

HDL trebuie să fie de 35 mg / dl sau mai mare.

Persoanele sub 30 de ani ar trebui să isi ajusteze stilul de viata pentru a ajunge la un colesterol total mai mic de 180 mg / dl.

Desi am discutat acest aspect si in articolul despre grasimi, il voi mentiona si in cazul de fata.

Grasimile saturate iti cresc nivelul colesterolului total si sunt in general asociate cu un risc crescut de boli de inima. Insa in aceeasi masura un consum ridicat de zaharuri simple are un efect similar asupra colesterolului.
Mai puțin de 10 la sută din caloriile dvs. zilnice ar trebui să provină din grăsimi saturate.

În general, cu cât un tip de grasime este mai tare(in stare solida), cu atât este mai saturată. Grăsimile din carne de vită și lactate sunt în cea mai mare parte grăsimi saturate. Uleiurile lichide sunt de obicei grăsimi nesaturate, inclusiv grăsimile nesaturate din uleiurile de măsline și canola și grăsimile polinesaturate din ulei de șofran, porumb, soia și pește. Uleiurile de nucă de cocos, de palmier și de sâmbure de palmier fac excepție de la regulă; aceste uleiuri vegetale lichide sunt grăsimi foarte saturate.

Grasimile trans, cresc colesterolul din sange si riscul bolilor vasculare exponential mai mult decat grasimile saturate.

Ce îmi poate crește riscul de a avea un nivel ridicat de colesterol?

Vârstă: Nivelurile de colesterol tind să crească odată cu înaintarea în vârstă. Chiar dacă este mai puțin obișnuit, persoanele mai tinere, inclusiv copiii și adolescenții, pot avea și colesterol ridicat.

Ereditate: Colesterolul mare din sânge poate fi o trasatura de familie.

Greutate: Să fii supraponderal sau obez este asociat in mod direct cu un nivel ridicat de colesterol.

Rasa : Anumite rase pot avea un risc crescut de colesterol ridicat. De exemplu, afro-americanii au de obicei niveluri mai mari de HDL și de colesterol LDL decât albii.

Poți “arde” colesterolul?

Colesterolul este un tip de lipide, la fel cum sunt grăsimile. Cu toate acestea, spre deosebire de grăsime, colesterolul nu poate fi scazut in mod direct prin exercitii(desi acestea scazand nivelul total de grasime corporala si rezistenta la insulina ajuta in mod indirect), transpirat sau ars pentru energie.

Metode de a scadea nivelul de colesterol:

1. Consuma majoritar grasimi nesaturate.
(Grăsimile mononesaturate precum cele din uleiul de măsline, uleiul de canola, alunele de padure și avocado reduc LDL „rău”, cresc HDL „bun” și reduc oxidarea care contribuie la arterele înfundate.)

2. Adauga in alimentatia ta grasimi polinesaturate in special Omega-3 fie mancand mai mult peste fie suplimentand
(Toate grăsimile polinesaturate sunt sănătoase pentru inimă și pot reduce riscul de diabet. Grasimile Omega-3 sunt un tip de grasimi polinesaturate cu beneficii cardiace suplimentare)

3. Mananca fibre solubile.
(fibrele solubile hranesc bacteriile sanatoase, probioticele intestinale și elimină colesterolul din organism, reducând LDL și VLDL. Surse bune includ fasolea, mazărea, lintea, fructele, psyllium și cerealele integrale, inclusiv ovăz.)

4.Fa sport, in special exercitii de tip cardio
(Orice tip de exercițiu fizic îmbunătățește colesterolul și promovează sănătatea inimii. Cu cât exercițiul este mai lung și mai intens, cu atât beneficiul este mai mare; fara sa ajungem insa la extreme)

5. Slabeste!
(Pierderea în greutate reduce colesterolul total, în parte prin scăderea productiei de colesterol nou în ficat. Pierderea în greutate a avut efecte diferite, deși în general benefice asupra HDL și LDL în diferite studii.)

5.Renunta la fumat !
(Fumatul pare să crească lipoproteinele proaste, scade HDL „bun” și împiedică capacitatea organismului de a trimite colesterolul înapoi la ficat pentru a fi depozitat sau descompus. Renunțarea la fumat poate inversa aceste efecte.)

6.Limiteaza consumul de alcool!
(Consumul in exces de alcool crește riscul bolilor de inimă și dăunează ficatului.)

7.Suplimenteaza
- Omega-3
- Niacina(vitamina B3, gasita in complexele de vitamina B)

Pe o nota similara inceputului:

Un pacient cu o afectiune cronica de colesterol crescut a mers la medic pentru verificarea periodica a nivelului de colesterol.
Doctorul: - Am vesti bune pentru dumneavoastra, valoarea colesteroluli v-a ramas neschimbata.
- Vestea proasta este ca valorile maxime admise conform studiilor s-au schimbat. :))

Ca si concluzie generala, este deosebit de benefic si inteligent sa va faceti analizele periodic la 6-12 luni, sa mancati “curat”, sa faceti sport, insa nu dezvoltati o obsesie dintr-un “comportament sanatos”, crescand indirect nivelul de stres la care va expuneti.

By Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

 

Publicat în: 09.03.2020

Înapoi