Cât de rău este să mănânci înainte de culcare?
Un subiect puternic desbatut, despre care auzim extrem de multe ipoteze, unele la poluri diametral opuse, bazate in mod tragi-comic, ca si marea majoritate a “DATELOR SIGURE” din acest sport pe presupuneri sau pareri.
CE RISCURI EXISTA DACA MANCAM INAINTE DE SOMN CONFORM DATELOR STIINTIFICE ?
(cu 1h-30min inainte)
1. DISTENSIE ABDOMINALA - O cantitate mare de mancare ingerata, care se va digera cu atat mai greu datorita incetinirii tuturor functiilor pe perioada somnului ne expune in mod direct unei distensii.
Nu vorbim de un risc si de probabilitati ci de o certitudine, sunt numeroase studii si se afla printre obiceiurile medicale, patologice ce duc la aceasta conditie.
Daca scopul vostru este o talie cat mai mica, asigurati-va ca mancati alimente ce se digera rapid inainte de somn si ca nu dormiti in timpul digestiei, sau folositi cantitati mai mici inainte de somn.
2. REFLUX GASTRIC/ INDIGESTIE/ “ARSURI LA STOMAC” -
Boala refluxului gastroesofagian este cauzata de acidul gastric care ajunge frecvent in esofag si este intalnita cel mai frecvent in timpul/dupa somn, datorita pozitiei corpului ce permite sucului digestiv si continutului din stomac sa urce in esofag.
O digestie intarziata datorita variabilelor de mai sus pot duce la indigestii destul de neplacute
De asemenea, mancarurile bogate in proteina, acide, sau foarte condimentate duc la balonare si arsuri la stomac.
3. INSOMNIE - Daca te-ai procopsit cu vreunul dintre elementele de mai sus, cu siguranta nu vei dormi prea bine.
Studiile demonstreaza ca digestia in timpul somnului, afecteaza si scade calitatea acestuia cu pana la 70%, crescand de asemenea numarul de treziri nocturne si cantitatea/calitatea somnului MRO(REM in engleza).
4. COSMARURI - Asta e putin fortata dar am vrut sa va sperii.
Recent, un studiu realizat de Universitatea din Montreal, a descoperit o corelatie intre mancare înainte de culcare si cosmaruri.
In studiul lor, ei au descoperit ca 9,5% dintre participantii la studiu au raportat o legatura intre mancatul tarziu și cosmaruri.
5. SLABESTI MAI GREU - Cu totii cunoastem “mitul” ca mancatul seara ingrasa, lucru demonstrat stiintific prin faptul ca metabolismul scade si rezistenta la insulina creste seara.
In practica insa acest aspect se aplica in mod semnificativ DOAR persoanelor cu un metabolism deja foarte “lenes”, totalul de calorii ingerat in 24 de ore fiind factorul cel mai important.
Un mic studiu din 2013 a descoperit că femeile supraponderale și obeze in timpul unui program de pierdere în greutate de 20 de săptămâni au scazut kilogramele într-un ritm diferit, singura variabila fiind faptul ca au mancat masa principala inainte sau dupa ora 15:00 - cantitatea de calorii consumata, tipul de mancare consumat si cantitatea/tipul de exercitii facute au fost identice.
CE BENEFICII EXISTA DACA MANCAM INAINTE DE SOMN CONFORM DATELOR STIINTIFICE ?
1. UNELE ALIMENTE IMBUNATATESC SOMNUL - Anumite mancaruri in cantitate mica contribuie la calitatea somnului datorita mineralelor pe care le contin(nuci, migdale, lactate, ovaz) .
Ideal in opinia mea, abordarea suplimentelor nutritive ce contin 0 calorii si se asimileaza exponential mai rapid.
2. POTI CRESTE SINTEZA PROTEICA - studiile demnostreaza ca 30-50g de caseina pudra (proteina cu absorbtie lenta, desi gasita in lactate, acolo apar mai multe variabile) consumate inainte de somn(cu aproximativ 1 ora), au crescut sinteza proteica totala cu pana la 9% (cu pana la 9% mai multa masa musculara totala, interesant :D )
Pe internet se gasesc greu informatiile de calitate prin multitudinea de “pareri” si infloriri mass media de dragul de a umple pagini de text. Ca si urmare acestea au fost singurele informatii semnificative, bazate pe studii, ce au meritat a fi mentionate din punctul meu de vedere .
Pana data viitoare va astept sugestiile in mesaje private sau comentarii. Cheers.
By Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB