8 QUICK FACTS - ANXIETATE, DEPRESIE, TULBURARI PSIHICE in SPORT
1. Depresia poate avea urmatoarele efecte negative asupra corpului:
-dureri de cap/migrene
-oboseala
-durere cronica generalizata
-risc crescut de boli cardiovasculare
-diaree/constipatie
-greata
-crestere in greutate
-scaderea/pierderea libidoului
-inflamatie
2.Anxietatea poate avea urmatoarele efecte negative asupra corpului:
-cresterea tensiunii arteriale
-oboseala extrema
-diaree
-ameteala
-in cazuri extreme poate duce la atacuri de panica ce au un numar de peste 2000 de simptome
3.Studiile efectuate asupra sănătății mintale a sportivilor de elită din Regatul Unit au raportat un rezultat de 47,8% pentru anxietate / depresie și 26,8% pentru semne de suferință emotionala. Cercetările privind sănătatea mintală a sportivilor australieni au documentat au rezultat faptul ca din 46,4% dintre sportivii evaluați prezintă simptome la cel puțin una dintre tulburările de sănătate mintală.
4. Alte studii epidemiologice asupra sănătății mintale a sportivilor de elită au constata ca 22, 8% prezentând simptome ale tulburărilor de alimentație, 16,5% prezentând suferință psihică generală, 14,7 % prezintă semne de anxietate socială și 7,1% dintre sportivi care prezintă semne de tulburări de anxietate generalizată.
5. Cand vine vorba despre sexul sportivilor; 21% dintre bărbați și 28% dintre femei au raportat simptome de depresie și 31% dintre bărbați și 48% dintre sportivii colegiului feminin au raportat simptome de anxietate
6. Supraantrenamentul, accidentarile si stratul adipos redus sunt cauzele principale de natura fizica care duc la tulburari de natura psihica in sport.
7. Supraantrenamentul se refera mai curand la incarcarea sistemului nervos decat la epuizarea fizica iar simptomele sunt:
-scaderea performantei
-creșterea efortului perceput în timpul antrenamentelor(greutatile par mai grele)
-oboseala excesiva
-agitatie si o proasta dispozitie
-insomnie sau somn neodihnitor
-pierderea apetitului
8. Presiunea social media este de departe cel mai nociv factor psihiologic in sport, standardele fizice si de imagine nerealiste si fanteziste de-a dreptul(majoritatea imaginilor fiind editate spre perfectiune) duc total lipsa contactului cu realitatea si forteaza sportivul sa faca abuzuri pe toate planurile de la substante interzise la un stil de viata dezadaptat pentru a se apropia de idealurile portretizate in media.
ADAPTOGENII sunt utilizati in medicina pe bază de plante pentru o pretinsă stabilizare a proceselor psihiologice și pentru promovarea homeostaziei(proprietate a organismelor vii de a-și menține constantele fiziologice în condiții diferite de mediu)
Desi majoritatea studiilor efectuate asupra adaptogenilor au fost efectuate în Uniunea Sovietică, Coreea și China înainte de anii 1980, și au fost respinse parțial pentru diferite defecte metodologice
In practica si din experienta proprie pot afirma ca unele suplimente de acest gen(ASHWAGANDHA, GABA, ULEIUL CBD) functioneaza si amelioreaza anumite tulburari psihice, precum anxietatea si epuizarea sistemului nervos.
Cereti ajutor ! Tulburarile psihice nu ar trebui neglijate, sunt tratabile si vindecabile, iar cel mai ignorat dar si singurul efect iremediabil al acestora este SUICIDUL .
By Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB