Motive medicale si medicamente ce te impiedica sa slabesti/ Cum sa slabesti indiferent de obstacol !

Cu totii cunoastem macar o persoana care “nu slabeste orice ar face”. In marea majoritate a cazurilor insa motivul real al imposibilitatii slabirii este lipsa disciplinei si a vointei.

In articolul de astazi vreau sa abordez momentele in care in pofida dedicarii, disciplinei si vointei lupta cu kilogramele devine deosebit de dificila, insa in nici un caz imposibila, deasemenea va voi indica punctul maxim al deficitului caloric si elementele esentiale ce nu au voie sa lipseasca indiferent cat de drastica este dieta.

Hipotiroidism

Auzim deseori expresia, nu slabeste fiindca are probleme “cu glanda” in general aceasta conditie se numeste in termeni medicali hipotiroidism(desi contraintuitiv si hipertiroidismul poate duce la cresteri in greutate).

Hipotiroidismul este o disfunctie a glandei tiroide. Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni.

Simptome:

Semnele si simtomele hipotiroidismului sunt reprezentate de astenie fizica, intoleranta la frig, cresterea in greutate, disfunctii cognitive pana la retard metal, constipatie, retard de crestere, bradilalie, bradipsihie, reflexe tendinoase intarziate, bradicardie, carotenemie - acestea datorandu-se incetinirii metabolismelor.
In stadii mai avansate ale hipotiroidismului apare piele uscata si indurata, uneori infiltrata, facies pufos cu rarirea sprancenelor, voce ingrosata, edem periorbital, hipertrofia limbii.
Alte simptome intalnite in hipotiroidism si explicate de mecanisme complexe sunt reprezentate de : hipoacuzie, mialgii, artralgii, parestezii, depresie, menoragii, galactoree, pubertate intaziata, hipertensiune diastolica, efuzii pericardice si pleurale, ascita.

Diagnosticare

Cel mai simplu mod de a diagnostica este analiza de sange TSH.

Depresie/Insomnie/Stres/Anxietate

Simptome:

-stare de spirit de tristețe sau goliciune
-pierderea plăcerii în activitățile preferate anterior
-prea puțin sau prea mult somn pe o durată de mai multe zile
-pierderea/creșterea involuntară în greutate sau modificarea apetitului
-agitație fizică sau dorința de inactivitate
-energie scăzută sau oboseală
-senzație puternică de vinovăție sau lipsa de valoare
-probleme de concentrare sau la luarea deciziilor
-gânduri intruzive de deces sau sinucidere
-insomnie
-atacuri de panica

Diagnosticare

In cazul depresiei/insomniei/stresului va puteti autodiagnostica deosebit de usor, observand daca va incadrati in simptomatica si apoi cerand o opinie de specialitate(psiholog/psihiatru)

Gandurile si starea de spirit joaca un factor extrem de important in viata noastra iar lipsa somnului, depresia si stresul cresc in mod direct cantitatea de cortizol din organism astfel ducand la incetinirea masiva a metabolismului si inclusiv la boli de natura fizica ce pot scadea cu atat mai mult rata metabolica, precum dereglari tiroidiente.

Tratament

Terapia cognitiv comportamentala, meditatia zilnica, insotite de suplimentare cu ashwagandha/ gaba( ce induc o stare de calm)sau in caz de forta majora tratament psihiatric(il recomand ca absolut ultima alternativa) ajuta enorm si chiar in majoritatea cazurilor vindeca toate cele 4 elemente distructive.

Diabet

Diabetul este o boală în care nivelul glicemiei sau al zahărului din sânge sunt prea mari. Glucoza provine din alimentele pe care le consumi. Insulina este un hormon care ajută glucoza să intre în celulele dvs. pentru a le oferi energie. Cu diabetul de tip 1, corpul tău nu produce insulină. Cu diabetul de tip 2, cel mai frecvent tip, corpul tău nu face și nu folosește bine insulina. Fără suficientă insulină, glucoza rămâne în sângele tău. Puteți avea, de asemenea, prediabet. Aceasta înseamnă că glicemia este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de mare pentru a fi numit diabet. Având prediabet prezintă un risc mai mare de a face diabet de tip 2.

Simptome:

Foame si oboseala: cele doua simptome sunt legate intre ele, pentru ca apar din cauza imposibilitatii corpului de a transforma hrana in energie. Normal, corpul transforma alimentele consumate in glucoza, iar celulele folosesc aceasta glucoza pentru a produce energie. In lipsa insulinei, pe care organismul unui diabetic nu o poate produce, celulele nu au insulins si astfel glucoza nu mai este transformata in energie. Bolnavul se simte mereu foarte obosit si flamand
Urinare frecventa si sete excesiva: bolnavii de diabet urineaza mai des decat oamenii obisnuiti. In plus, le este mereu sete. De ce? In cazul unui organism bolnav de diabet, rinichii nu mai pot reduce nivelul glicemiei din sange, cum ar fi normal. De aceea, ei produc mereu tot mai multa urina, incercand sa rezolve problema. Iar producerea de urina necesita consumarea a cat mai multe lichide, prin urmare bolnavului ii va fi foarte sete
Vedere incetosata: in unele cazuri, pot sa apara probleme cu vederea. Cristalinul se poate umfla, sufera modificari, astfel incat blonavul nu mai poate sa vada bine

Rezistenta la insulina cauzata de diabet duce la stocarea sub forma de tesut adipos a caloriilor in exces, reducand deosebit de mult rata metabolica.

Diagnosticare

O analiza simpla si ieftina a nivelului glicemiei la un laborator de analize sau folosirea unui glucometru poate sa va arate daca va aflati sau nu in limitele optime ale zaharului din sange.

Sindromul/boala cushing

In timp ce termenul de sindrom Cushing se refera la un tablou clinic dat de excesul de cortizol de orice cauza (consumul medicamentelor corticosteroide dupa transplantul de organ sau pentru alte afectiuni de lunga durata -cronice, ca de exemplu lupusul eritematos sistemic, astmul bronsic, artrita reumatoida sau alte boli care cauzeaza inflamatie), boala Cushing se refera la hiperfunctia cortexului adrenalian prin exces de ACTH hipofizar. Pacientii cu boala Cushing au, de obicei, un mic adenom de glanda hipofizara.

Simptome

-Manifestarile clinice includ faciesul in luna plina cu aspect pletoric(fata rotunda, umflata, cu retentie de apa), obezitate tronculara cu proeminenta supraclaviculara si mase cervicale dorsale grase (“ceafa de taur”), iar extremitatile distale si degetele foarte subtiri.
-Sunt prezente epuizarea si slabirea musculara.
-Pielea este atrofica, cu diminuarea capacitatii de vindecare a ranilor si tendinta de contuzionare. Pe abdomen pot aparea striatii purpurii.
-Sunt prezente hipercifoza, calculii renali, osteoporoza, intoleranta la glucoza, rezistenta redusa la infectie si tulburarile psihice.
-La copii este specifica oprirea cresterii in inaltime.
-Femeile au, de obicei, menstre neregulate. In cazul tumorilor adrenaliene, cresterea productiei de androgeni poate conduce la hipertricoza, alopecie temporara si alte semne de virilism la femei.

Diagnosticare

Testarea incepe cu masurarea cortizolului liber urinar (UFC), cea mai buna analiza pentru excretia urinara. Acesta este crescut > 120 µg/24 h la toti pacientii cu sindrom Cushing. Totusi, multi pacienti cu UFC crescut intre 100 si 150 µg/24 h au obezitate, depresie sau ovar polichistic, dar nu au sindrom Cushing.
Un pacienti suspectat de sindrom Cushing cu UFC foarte crescut (> de 4 ori decat limita normala) aproape sigur are sindrom Cushing. Doua din trei valori normale la analize exclud diagnosticul. Nivelele usor crescute necesita, in general, continuarea investigatiilor.
In general, investigatia este continuata prin testul cu dexametazona., in care 1, 1,5 sau 2 mg de dexametazona se administreaza p.o. la orele 11-12 PM, iar cortizolul plasmatic este masurat la orele 8-9 AM a doua zi.

Sindromul metabolic

Sindromul metabolic reprezinta o categorie de boli care se produc impreuna si care cresc riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral (AVC) si diabet de tip 2. Sindromul metabolic se refera la prezenta a cel putin 3 dintre urmatoarele afectiuni: hipertensiunea arteriala, toleranta scazuta la glucoza, excesul de grasime ponderala in jurul taliei, niveluri peste normal ale trigliceridelor si nivele scazute ale colesterolului bun.

Simptome

Majoritatea afectiunilor asociate cu sindromul metabolic nu au semne sau simptome evidente. Unul dintre semnele vizibile este circumferinta abdominala mare. Iar daca glicemia este crescuta, poti sa observi semnele si simptomele diabetului – senzatia crescuta de sete, urinarile dese, oboseala, vederea incetosata.

Diagnosticare

Sindromul metabolic este definit de ghidurile de specialitate ca avand trei sau mai multe dintre urmatoarele, inclusiv afectiuni pentru care iei medicamente pentru a le tine sub control:
Talia mare — O talie care masoara 89 cm. la femei si 102 cm. la barbati (si peste aceste valori)
Nivel ridicat al trigliceridelor — 150 mg/dL sau 1.7 mmol/L sau peste aceste valori
Nivel scazut al colesterolului HDL (“bun”) — Sub 40 mg/dL (1.04 mmol/L) la barbati sau sub 50 mg/dL (1.3 mmol/L) la femei
Hipertensiune arteriala — peste 130/85 mm Hg
Glicemie crescuta — peste 100 mg/dL (5.6 mmol/L)

Daca viata nu era oricum suficient de grea pentru femei, ele sunt insa si cele mai vizate de absolut toate bolile ce duc la dereglari metabolice pe langa cele mai sus mentionate mai adaug 2 boli specific feminine:

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune comuna care afecteaza ovarele femeilor, astfel ca ele nu mai functioneaza normal.Femeile care sufera de aceasta afectiune nu pot elibera ovulele, ceea ce inseamna ca ovulatia nu are loc.

Simptome

In mod normal, simptomele devin evidente pana la varsta de 20 de ani. Totusi, fiecare femeie este diferita, astfel ca unele pot avea simptome usoare, altele severe, iar la altele pot lipsi complet. Cele mai comune simptome ale ovarelor polichistice sunt:
- Menstruatii neregulate sau lipsa completa a acestora
-Dificultati in a concepe
-Cresterea excesiva a parului, de obicei pe fata, piept, spate sau fese
-Crestere in greutate
-Subtierea si pierderea parului capilar
-Ten gras sau acnee

Diagnosticarea se face strict in urma unui examen ginecologic amanuntit

Pentru diagnosticul ovarelor polichistice trebuie sa fie prezente 2 din urmatoarele 3 criterii:
- oligo sau anovulatie;
- semne clinice sau paraclinice de androgenism;
- aspectul polichistic la ovarului la examenul ecografic;

Menopauza

Menopauza inseamna incetarea functiei ovariene, atat de secretie a hormonilor sexuali feminini (estrogen si progesteron), cat si a functiei ovulatorii. Menopauza inseamna absenta timp de un an a menstrelor.

Simptome

Simptomele si semnele frecvente sunt determinate de scaderea cantitatii de estrogeni (principalii hormoni feminini), cu efecte pe toate aparatele si sistemele:
-Modificari ale fanerelor (par, piele si unghii) - par uscat, fara stralucire, se rupe usor sau cade; unghii fragile si fara luciu, piele uscata si aspra, care necesita mai multa crema de hidratare
-Modificari la nivelul mucoaselor - uscaciune vaginala, dispareunie (jena la contactul sexual), usturime la mictiune cu infectie urinara supraadaugata, pierderi involuntare de urina la ras, stranut sau la efort cauzate de scaderea tonusului musculaturii pelvine si a detrusorului vezical
-Tesut adipos altfel distribuit – predominant abdominal si plus ponderal destul de important in anumite cazuri
-Edeme palpebrale si ale mainilor, adica “ochi umflati” dimineata, accentuarea pungilor si cearcanelor
-Dureri ale articulatiilor mici (maini si picioare), uneori cu redoare matinala, adica start mai greu in mobilizare
-Cresterea tensiunii arteriale, unele persoane devenind din hipotensive hipertensive (HTA de 140/95 mm Hg)
-Tulburari de somn - insomnie de adormire sau de trezire si somn de calitate proasta
-Schimbari de dispozitie, atitudine depresiva, plans facil, ganduri suicidare, scaderea stimei de sine, nervozitate, anxietate, atacuri de panica pana la declansarea unor patologii severe psihiatrice de tipul depresiei severe
-Bufeuri, caracterizate prin valuri de caldura – cresteri ale temperaturii centrale urmate de transpiratii profuze (in exces) cu durata de cateva secunde sau minute. Acestea se pot repeta de cateva ori pe zi sau pe ora. Se asociaza cu cresteri ale tensiunii arterile, ale pulsului, atac de panica, disconfort general
-Starea generala poate fi afectata, femeia acuzand oboseala, rau general, ameteli, chiar pierderi ale cunostintei, cefalee, crampe musculare, amorteala buzelor sau mainilor - un corolar de simptome ce pot confuza pacienta si chiar pe medic, in lipsa unei anamneze corecte si complete (istoricul pacientei)

Diagnosticare

Panelul uzual de screening: hemoleucograma, profil lipidic, glicemie, transaminaze, functie renala, inclusiv sumar de urina. In cazuri de tulburari de preclimax, se dozeaza nivelul hormonilor sexuali (estrogeni, progesteron) si al gonadotropilor (FSH, LH, prolactina).
Incheierea functiei ovariene este indicata de FSH si LH cu valori mari, peste 70-100, si de valorile scazute ale estrogenilor.

Majoritatea acestor boli au un caracter genetic si in marea lor majoritate nu pot fi evitate, insa exista o gama destul de larga de medicamente, deseori uzuale, ce afecteaza in mod radical rata metabolica si cauzeaza printre multe alte efecte secundare si incetinirea metabolismului.
De aceea va recomand sa nu folositi niciunul dintre tipurile de medicamente de mai jos fara un motiv bine intemeiat/ fara acordul medicului.

-Spray-ul nazal decongestionant. (betametazone)
-Anti-conceptionalele. (estrogen, progesteron)
-Pastilele pentru diabet.[insulina (Humulin N, Lantus), glipizide, pioglitazone]
-Antipsihoticele/tratamentele pentru anxietate, depresie si alte afectiuni psihiatrice.[quetiapine (Seroquel), olanzapine (Zyprexa), aripiprazole (Abilify), haloperidol (Haldol)]
-Anti-inflamatoarele steroidiene.(prednisone, dexamethasone)
-Pastilele pentru managerierea presiunii arteriale.[(metoprolol (Lopressor), atenolol (Tenormin), propranolol (Inderal)]
-Anti-algicele opioide(pastile pentru durere). (oxycodone, hydrocodone)
-Pastilele pentru alergii, antihistaminice [ranitidine, diphenhydramine (Benadryl), cetirizine (Zyrtec)]

Tratamentele cu steroizi anabolizanti:

Desi steroizii in culturism si fitness au rolul de a creste cantitatea si calitatea masei musculare, existand numeroase transformari de-a dreptul uimitoare, efectele secundare ale acestora variaza in mod imprevizibil de la individ la individ si pana si ciclurile de steroizi facute “ca la carte” pot duce la dezechilibre metabolice puternice.

Pana si cele mai “ca la carte” cicluri de steroizi, concepute de sportivi cu experienta, se bazeaza in general pe stadiul in care se afla clientul si pe experienta clientului cu steroizii, nu se fac calcule in functie de greutatea individului pentru a se stabili o doza/kg de masa musculara nu pentru ca sportivii ar fi neinformati ci pentru ca nefiind conceputi pentru folosirea in cadrul sportului, acestia nu au suficient de multe studii care sa poata detalia o dozare cat mai eficienta, bazata pe cat mai multifactori variabili.

Deci absolut toate ciclurile de steroizi sunt facute fie pe baza unei experientii proprii a sportivului ce le recomanda, fie generic de pe internet, ambele cazuri nu asigura un rezultat fix deoarece fiecare individ raspunde diferit si chiar in urma unui post ciclu deosebit de bine executat, cu toate masurile de precautie si cu doze foarte mici folosite, utilizatorii se pot trezi dupa finalizarea acestuia cu valori crescute ale prolactinei, estrogenului s.a.m.d. De aceea sportivii bine documentati recomanda analize frecvente si “tinerea din scurt” a tuturor potentialelor efecte adverse.

Cum slabim daca ne confruntam cu una sau mai multe dintre problemele de mai sus?

PRINCIPIUL SLABIRII RAMANE NESCHIMBAT SI DOAR DEFICITUL CALORIC DUCE LA SLABIT

Da, abordarea va fi exponential mai drastica, caloriile vor fi mult mai putine, cantitatea de exercitii cardiovasculare va fi mai mare pentru a putea induce un deficit caloric mai mare, insa pana la urma veti slabi.

Punctul maxim de deficit se poate apropia in cazul unei persoane de 70kg (cu 0.8g proteina/kg corp cantitate strict necesara pentru repararea celulelor) de 224kcal pe zi, aici vorbim de punctul absolut maxim de deficit, care deja poate implica riscuri, ce nu poate fi justificat in cazul persoanelor ce nu sufera de obezitate morbida. (exemplul de 70kg a fost strict teoretic, fiind greutatea generica a unui adult)

Insa de retinut, PENTRU A NU NE PUNE VIATA IN PERICOL pe intreaga durata a unei diete severe trebuie sa ne asiguram electrolitii, vitaminele si mineralele prin suplimentare.
Omul, in functie de cantitatea de tesut adipos pe care o are poate trai pana la 3 luni fara mancare absolut deloc in cazul in care se asigura alimentarea cu apa si micronutrientii mai sus mentionati.

Deci daca nu ati ajuns pana aproape de extrema de jos cu deficitul caloric si daca orele de cardio saptamanale nu trec de 14 inseamna ca nu ati facut tot posibilul pentru a slabi, indiferent de conditia de sanatate pe care o aveti puteti slabi, mai greu, cu mai multa munca, dar pentru NIMENI slabirea nu este imposibila, la fel si in cazul ingrasatului.

By Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

Publicat în: 30.03.2020

Înapoi