Culturism si Fitness - Sanatate sau Boala - Partea 1/2
Atunci când toate intențiile tale sunt bune, acțiunile tale sunt pe un drum aparent promovat ca fiind sănătos, însă se omit aspecte importante din datele problemei.
Am decis să încep seria de articole despre sănătate folosind ca și punct de referință experiența personală corelată cu aproape 10 ani de studii în domeniu, continuați în prezent cu medicina.
O să vă ofer o perspectivă cât mai accesibilă, pe înțelesul tuturor ale implicațiilor pe care le pot avea deciziile voastre.
În orice fel de dezbatere publică sau contraargument informațiile sunt în general scoase din context pentru a prinde un contur mai accentuat în favoarea celui care oferă respectivele informații, spre a îi întări argumentul deseori, această scoatere din context poate avea efecte dezastruoase.
Suntem cu toții la curent cu faptul că sportul înseamnă în general sănătate!
Când se schimba totuși acest lucru?
Când alimentația sănătoasă poate deveni o problemă?
Atunci când aceasta este prost interpretată și când se uită de esențialul nutriției și anume diversitate și echilibru, deci fie când o dăm în extreme și consumăm numai salate, fie când ne raportăm la mizeriile din mass-media și consumăm exclusiv orez alb cu piept de pui și broccoli,
Când alimentația hiperproteică poate deveni o problemă?
În mod normal, pentru oamenii sănătoși o dietă hiperproteica nu reprezintă o problemă, însă atunci când se ating valori de peste 4-5g de proteină/kg corp(și se ating mai des decât vă imaginați), încep să apară problemele de natură renală și acumulări de substanțe dăunătoare în organism.
Când și cum un stil de viață echilibrat d.p.d.v. al fiecărui element izolat(nutriție, sport, recuperare) poate deveni o problemă?
Cum spuneam în textele precedente, suntem un întreg, inclusiv în articolul de astăzi am menționat că scoaterea din context a anumitor elemente poate avea efecte dezastruoase, ei bine acum o să vă explic practic.
Daca ești sănătos nu este o problemă și nu te vei îmbolnăvi dacă perioade lungi de timp vei face următoarele lucruri:
-mănânci hiperproteic
-mănânci hipercaloric
-folosești creatină
-folosești numeroase suplimente nutritive, foarte dense în micronutrienti, macronutrienti
-te antrenezi extrem de intens, cauzezi hiperproteinemie(cantitate mare de proteine în sânge în special mioglobină) din cauza țesutului muscular distrus
-folosești cofeină zilnic, în cantități semnificative
-te hiper-hidratezi
-transpiri excesiv
Toate elementele luate separat nu reprezintă o problemă pentru un om sănătos, însă le bifăm pe toate concomintent că și sportivi, lucruri care în timp duc inevitabil cel puțin la o uzură prematură și la procese accelerate și cantitative de oxidare. La sportivi sunt comune și “normale” anumite adaptări, atât în valorile analizelor de sânge cât și ale organelor efectiv, inima marită, ficat ușor mărit, adaptări la efort intens ale rinichilor și celorlaltor organe, sindrom de reflux esofagian s.a.m.d.
Cât de dăunătoare este performanta și care sunt elementele cele mai dăunătoare?
Performanta la cel mai înalt nivel înseamnă dopaj iar în cazul dopajului, rinichii sunt cei care au cel mai mult de suferit, sunt afectați de nivelurile ridicate ale tensiunii arteriale, zahărului fluctuant în sânge, inima secundând cu cardiomegalie(mărirea excesiva a inimii) și având masiv de suferit din cauza plăcii de aterom cauzate de nivelele ridicate de colesterol specifice dietelor hipercalorice și uzului de steroizi.
Consumul de diuretice, derivați de adrenalina, beta blocante, insulina, hormoni de creștere, hormoni anabolizanti, somnifere, sedative, anxiolitice, antinevralgice, aspirina, AINS și corticosteroizi, absolut toate pun un stres enorm pe întregul organism.
Toate acestea combinate cu excesele specifice alimentare și fizice specifice sportului și clar exacerbate datorita performantei, pot avea și vor avea efecte negative pronunțate.
De aceea lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par și ar trebui pe cât posibil să reducem cantitatea de BRO-SCIENCE din culturism și fitness.
Trebuie să învățam să mitigam efectele dăunătoare ale exceselor, fie că frecventăm sălile de forță ca amatori, fie că profesioniști.
Trebuie să învățam să folosim suplimentele în favoarea noastră, cu scop de prevenire a afecțiunilor/bolilor și că adjuvanți în recuperare.
Nu ar trebui nici să le luam în exces fară nici o noimă, nu ar trebui să folosim suplimente slab calitative și nici nu ar trebui să ne ferim de ele din ignorantă, confundandu-le cu steroizii sau cu alte substanțe dăunătoare, sunt pana la urma mâncare concentrată.
Informația înseamnă putere și în cazul de față, sănătate.
Împreună vom reuși atât să atingem un fizic armonios, chiar masiv, în funcție de obiectiv, păstrând pe cât posibil constantele de sănătate la maxim și mitigand absolut toate efectele dăunătoare, toată seria de articole viitoare axandu-se pe sfaturi legate de sănătate și de cum putem folosi practici inteligente și suplimente alimentare/naturiste ca să prevenim și chiar să ajutăm la tratarea afecțiunilor.
În articolul următor voi aborda tema BMI - body max index - indice de masă corporală și voi da modelul meu personal, exemplificând totul, de la greutate, la efectele variabile la care m-am expus de-a lungul timpului prin practica sportivă și cum am mitigat aspectele negative.
PS: Era să uit… de regimul chinezesc ați auzit?
De departe cel mai eficient regim pentru slăbit de la dieta cu tenie până în prezent?
Nu, nu este vorba de o dietă bazată pe orez, cum v-ar concepe mai marii noștri nutriționiști și campioni.
Ci supă de pui mâncată cu bețișoarele :P
by Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB
Antrenament, Sport, Suplimente, Nutritie, Culturism, Fitness, Masa musculara, Suplimente nutritive, Proteina, Proteina zer, Proteine, Creatina, Pre-workout, Pre-antrenament, Energizant