7 mituri pe care încă le crezi

 

Trăim într-o eră în care internetul este suprasaturat de “informaţie” sursa acestor date fiind deseori îndoielnică
De la mijloace de manipulare a maselor, gunoi mass media, propaganda făcută de marile companii farmaceutice şi industria producătoare de suplimente, la aberaţiile de tip “bro science” întâlnite pe “N” grupuri de “profil”, singurele surse relativ sigure de informare rămân studiile serioase făcute pe un eşantion mare de oameni şi experienţa personală căpătată în ani, a sportivilor respectaţi din domeniu.
Fie că vorbim despre sănătate, nutriţie sau antrenamente fie că sunteţi începători sau avansaţi, cu siguranţă v-aţi lovit de unul sau mai multe dintre miturile de mai jos şi poate pe unele dintre ele încă le consideraţi că reflectă realitatea.

1. Greutăţi mici şi multe repetări pentru definire
Deşi este 2018 un număr ridicol de oameni încă debitează acesta inepţie, pe când lucrurile ar trebui să stea cu totul diferit.
Cu toate că în perioada de definire nu trebuie să te aştepţi la recorduri în forţă,
Numărul de repetări şi greutatea folosită ar trebui să nu scadă cu totul cu mai mult de 10-15% faţă de perioada de surplus caloric, împiedicând astfel pe cât posibil pierderea masei musculare.
Această abordare chiar vă poate face să pierdeţi masă musculară, o tranziţie la un efort considerabil mai mic împreună cu starea de deficit caloric, va semnala organismului că o masă musculară cantitativă nu este necesară iar acesta va începe procesul de catabolism muscular pentru a reduce considerabil rata metabolică.

2. Slăbirea locală
Zilele trecute o persoană dragă care îmi este şi clientă, îmi arată că a primit diverse comentarii apropo de forma fizică în care se află, în care era întrebată dacă antrenează sau nu braţele, deoarece nu sunt “tonifiate” în condiţiile în care ea are un procent de grăsime corporală foarte ridicat.
În consecinţă s-a ajuns la discuţia despre adăugarea de exerciţii de izolare pentru braţe (în condiţiile în care ea îşi doreşte un fizic de tipul concurentelor de la bikini şi este deja o grupă puternică) şi despre slăbire locală, lucru total imposibil chiar şi în cazul dopajului.
Singura metodă de a se evidenţia striaţii musculare, separaţii, sau vascularizare este prin a reduce procentul total de grăsime corporală, restul sunt doar aberaţii.

3. Fructele alimentul esenţial pentru slăbit şi snack post-antrenament
Nu, chiar nu este cazul, am avut numeroase discuţii cu persoane care mâncau “puţin” şi “sănătos” (2-3 banane pe zi, 2-3 piersici pe zi, 2-3 mere pe zi) se adună uşor peste 100g de carbohidraţi doar din această “moderaţie”, deci deseori un surplus caloric considerabil.
Marele factor “NU” în cazul fructelor este fructoza, ceea ce face din fructe un aliment inutil mâncat post-antrenament deoarece umple doar rezervele de glicogen din ficat fără să contribuie la refacerea celor din celulele musculare.
Iar legat de sănătate, fructoza în exces are un efect similar cu cel al alcoolului ca şi grad de toxicitate pentru organism doar că nu dă senzaţia de beţie.

4. Menstruaţia neregulată datorată deficitului caloric şi sportului intens reprezintă o problemă majoră
Dereglarea ciclului menstrual sau absenţa acestuia perioade îndelungate de timp în condiţiile în care se aplică un deficit caloric şi un program intens de antrenamente nu trebuie să fie un factor alarmant.
Orice abatere de la “normal” ar trebui să fie urmată de către un consult medical, iar în cazul în care nu este prezentă o sarcină, un fibrom uterin, BIP, insuficienţă ovariană, sindromul de ovare polichistice sau alte afecţiuni la nivel local/analizele de sânge sunt în parametri normali şi nu aveţi neplăceri sau dureri de orice natural, nu ar trebui să vă îngrijoraţi.
Menstruaţia are stric aplicaţie pe reproducere, iar în momentul în care apare un regim de viaţă dur cu restricţie calorică, organismul spune clar că nu este momentul pentru un copil, în majoritatea cazurilor, o perioadă de surplus caloric şi repaus este tot ce aveţi nevoie pentru a reveni în grafic.
Am atins acest subiect deoarece multe dintre voi şi chiar majoritatea medicilor vă recomandă să vă bombardaţi cu estrogen şi progesteron (anticoncepţionale) la cea mai mică dereglare astfel cauzând probleme exponenţial mai mari în organism pe multe planuri.

5. Dieta universală
Nu v-aţi săturat să aruncaţi bani, timp şi sănătate pe diete de duzină? Aparent nu.
Este o goană continuă după bani în industria fitness-ului iar antrenorii şi firmele scot pe bandă diete şi antrenamente de duzină, fie pentru diferite categorii de greutate, fie absolut total generice.
Este cel mai rău lucru care puteţi să-l faceţi în legătură cu sănătatea voastră,
Culturismul, fitness-ul sunt două sporturi deosebit de subiective şi cu toate că uneori o abordare poate funcţiona pentru câţiva indivizi, nu înseamnă că este ceea ce trebuie şi pentru voi.
Înafară unui set amănunţit de analize şi eventual un EKG şi o ecografie a inimii trebuie constant monitorizate tensiunea arterială şi eventualele modificări de orice natură în momentul schimbării radicale a stilului de viaţă.
Spre exemplu, eu mănânc cu succes 5 ouă întregi zilnic de 6 ani de zile, cu un colesterol şi transaminaze impecabile, la polul opus sunt alte persoane ce de la 1-2 ouă pe zi li se dau colesterolul şi transaminazele peste cap.
O dietă şi un program de antrenament calitative trebuie să cuprindă ajustări constante şi adaptări constante la organismul şi progrese voastre.

6. Excesul proteic cauzează probleme cu rinichii
Studii recente demonstrează că până şi 3g de proteină pe kilogram corp nu afectează un rinichi sănătos, însă revenind la punctul 5. Un antrenor bun vă va întreba de eventualele probleme şi predispoziţii de afecţiuni ale membrilor familiei şi vă va pune să vă faceţi analize regulate adaptând dieta în cazul în care apar modificări pe analize sau probleme de orice natură.
Precum în cazul majorităţii afecţiunilor, trebuie să fie o afecţiune deja existenţa sau o predispoziţie spre o anumită boală ca să apară vreo problemă chiar şi în cazul unui exces.
Veşti bune totuşi pentru cei paranoici, recent apar din ce în ce mai mulţi sportivi care demonstrează că şi cu o cantitate de 100g de proteină pe zi, în cazul unei greutăţi corporale de peste 100kg din surse 100% vegetale se poate construi şi menţine masă musculară.

7. Suplimente minune
Nu exista suplimente minune !
Suntem “victimele” propagandelor firmelor de suplimente ce promovează “N” suplimente ca fiind vitale fie în creşterea în masă musculară fie pentru slăbit.
Realitatea este totuşi extrem de departe de “adevărul” prezentat de aceştia.
L-Carnitina, CLA şi sinefrina sunt prezentate ca arzătoare minune de grăsimi, pe când ele doar sporesc într-un procent mic procesul de slăbire, facilitând metabolizarea grăsimilor.
Aminoacizii de tip BCAA sunt prezentaţi ca fiind esenţiali pentru creşterea în masă musculară, oferind un avantaj enorm, pe când aceştia sunt luaţi extrem de uşor din mâncare, necesitatea de suplimentare fiind în majoritatea cazurilor neesenţială.
Testo-boostere ce ni se bagă pe gât ca fiind înlocuitori naturali ai steroizilor în realitate fiind adaptogeni sau antioxidanţi gen Ashwagandha, Ginseng, ZMA, Vitamina C, Astaxanthin care au ca efect secundar creşterea testosteronului prin îmbunătăţirea calităţi somnului şi reducerea diverselor forme de stres şi oxidare.
Auzim deseori de volumizatoare precum gainere şi Creatină, al căror rol adevărat este acela de a crea un surplus caloric şi o retenţie de apă în celula musculară ce dă impresia de creştere rapidă în masă musculară.
Spun încă o dată că suplimentele joacă un rol important în acest sport dar întotdeauna ar trebui să vină că şi o completare a unei diete extrem de bine puse la punct.

Morala: Studii şi experienţa, nu articole de duzină şi “broscience”.

By Aurelian T. Coroiu

Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

 

Publicat în: 27.05.2018

Înapoi