Ginecomastia

Vedem din ce în ce mai multe cazuri de ginecomastie pe scenele de culturism și fitness, uneori cazurile respective sunt depunctate, alte ori, culturiști autoproclamați naturali, căștigă medalii de aur fiind în apropierea lactației pe scenă...

Ce este ginecomastia?
Ginecomastia se referă la situaţia în care bărbaţii dezvoltă ţesut mamar în exces.

Ce cauzează ginecomastia?
Ginecomastia apare datorită modificării nivelelor de androgeni şi estrogeni care controlează dezvoltarea caracteristicilor masculine şi respectiv feminine.
Aceasta poate apărea că urmare a acţiunii factorilor ereditari, stilului de viaţă sau factorilor de dezvoltare.

Deși printre factorii cauzatori sunt menționați și factori ce duc la ginecomastia din perioada de pubertate, în acest articol o să mă concentrez strict pe ginecomastia din culturism și fitness și pe cauzele ce duc la apariția acesteia.

În culturism folosirea steroizilor este principalul factor ce duce la modificări și imbalansuri ale nivelelor de hormoni, însă este un cerc vicios și se folosesc în general numeroase substanțe ce duc la accelerarea procesului și la creșterea șanselor de apariție ale ginecomastiei.

*Contrar opiniei publice, valorile crescute de estrogen nu sunt principalul factor al ginecomastiei, însă un raport greșit al proporției dintre valoarea testosteronului și cea a estrogenului reprezintă principalul factor cauzator.

*Folosirea hormonilor tiroidieni de asemenea poate duce la creșterea indirectă a prolactinei, estrogenului și scăderea testosteronului, lucru ce poate cauza în mod direct ginecomastie.

*Folosirea trenbolonului cauzează acumularea hormonului prolactină; cu toate acestea, o varietate de studii concluzionează că activitatea progestogenă a trenbolonului promovează acest lucru și nu prolactina în mod direct.
Consumul de alcool și de alimente puternic procesate, carne de pasare crescută industrial, lactate de vită , sunt patru factori comun întâlniți chiar și în cazul culturiștilor, deseori consumandu-se fast food, piept de pui, mezeluri, alimente prăjite în uleiuri vegetale și lapte de vacă, acești factori contribuind mai departe la fluctuațîi hormonale. Efectele lor fiind amplificate de restul verigilor acestui lanț vicios de factori.

*Perioadele lungi fară pauză de la antrenamente, perioadele lungi de stres, perioadele lungi de dietă stricta, cresc nivelele de cortizol și împreună cu antiinflamatoare cu corticosteroizi de asemenea joaca un factor important în apariția condiției.

*Consumul de marijuana a devenit din ce în ce mai popular la nivel global și cu atât mai mult în rândul culturiștilor, însă THC-ul la nivel hormonal produce numeroase schimbări, iar consumul duce la scăderea producției hormonilor LH și FSH ( și indirect creșterea estrogenului, prolactinei și scăderea producției de testosteron) de asemenea duce la creșterea nivelelor de cortizol.
În cazul consumului excesiv, efectele menționate sunt mai pronunțate și rareori iremediabile, depinzând de predispoziție și timpul expunerii la abuz.

*Administrarea de epinefrină este de asemenea un “protocol” des întâlnit în cazul culturiștilor, mai ales în perioadele de definire, lucru ce poate afecta echilibrul glandelor supra-renale și indirect să deregleze întregul echilibru hormonal.

*Funcția renală și cea hepatică, ambele sunt afectate de consumul de steroizi, în special de cei orali, însă absolut toate formele de steroizi pun un stres suplimentar pe sistemul excretor.
După cum știm cea mai mare majoritate a culturiștilor nu sunt oameni extrem de conștiincioși când vine vorba de sănătate, prevenție și tratarea diferitelor afecțiuni.
Folosirea suplimentelor pentru menținerea sănătații acestor organe este deseori neglijată și împreună cu restul factorilor menționați pot cauza ginecomastie și numeroase alte afecțiuni mult mai grave.

*Folosirea HGH, cauzează creșterea tuturor țesuturilor iar în “colaborare” cu alti factori agravanți, poate accelera semnificativ avansarea și apariția ginecomastiei.

Simptome frecvente ale ginecomastiei:
• Dezvoltarea mamară;
• Formaţiuni, noduli situaţi sub mamelon;
• Scurgere sau sensibilitate mamelonară.

Protocol de prevenire și tratament:

PREVENȚIE:
Desigur, în cazul sportivilor, ginecomastia este 100% prevenibila și în cazurile incipiente este 100% vindecabilă și tratabilă.

Analizele sunt absolut obligatorii (atât înainte cât și în timpul și după ciclul cu steroizi) și niciodată nu trebuie să începi nici un protocol hormonal fară un consult endocrinologic și urologic.
Este un număr de 10 analize ce trebuie făcut IMEDIAT ce se observă oricare dintre simptomele de mai sus. (nu le voi enumera fiindcă nu încurajez folosirea steroizilor, nu-mi doresc să o fac mai accesibilă, însă nici nu o pot împiedică și caut să aduc un plus de recunoaștere și conștientizare a eventualelor probleme și a practicilor eronate pe care mulți antrenori le recomandă)
Orice introducere de substanțe sau creștere a cantităților, trebuie să se facă controlat și cu o atenție deosebită, niciodată nu trebuie să se adauge mai mult de o substanță nouă într-un ciclu de steroizi pentru a îi putea monitoriza acțiunile.
ATENȚIE, în foarte multe cazuri antiestrogenii nu sunt suficienți, deseori nu nivelul de estrogen este problema, ci progesteronul, de aceea analizele sunt VITALE.
Alimentația curată, este obligatorie de asemenea suplimentele antioxidante, precum vitamina C cu bivoflavonoide, resveratrolul, arginina, omega 3 și ashwagandha/gaba în cazul în care aveți probleme cu stresul/somnul nu ar trebui să lipsească, fac diferențe mici pe moment și mari pe termen lung, ajutând semnificativ la echilibrul organismului.

TRATAMENT:
În faza inițială tratamentul ar trebui să fie alcătuit din, sistarea completă a administrării hormonilor, imediat ce s-au observat simptome, recoltarea analizelor și interpretarea acestora, începerea unui tratament endocrinologic în funcție de rezultatele analizelor( degeaba luam letrozole sau arimidex dacă noi avem nivelul de prolactină crescut).
Dacă ginecomastia s-a instalat și țesutul s-a întărit, singura cale de scăpare este reprezentată de operație.
ATENȚIE, operația de ginecomastie nu previne aparițiile viitoare iar în cazul de practici greșite ale administrării de steroizi, aceasta poate apărea din nou.

Trebuie să mergi urgent la doctor dacă:
Apar simptome ce indică o afecţiune gravă precum cancerul mamar(da deși sunteți bărbați, substanțele folosite și steroizii cresc semnificativ riscul de cancere DE TOATE TIPURILE):
• Scurgere mamară sangvinolentă;
• Formaţiune, nodul mamar care este ferm şi imobil, fixat;
• Formaţiuni dureroase prezente doar la un sân;
• Ulceraţîi ale pielii de la nivelul sânului.

Nu voi încheia acest articol pe un ton amuzant ca de obicei, ginecomastia deși poate reprezenta trimitere către chirurgie este inofensiva în general, în cazul în care nu apar semne de cancer, toti factorii mentionati mai sus mai ales in conjunctura in care analizele sunt neglijate pot duce la afectiuni mult mai grave.

       Este încă un SEMNAL DE ALARMĂ ÎMPOTRIVĂ CONSUMULUI DE STEROIZI IN CAZUL SPORTIVILOR AMATORI, pentru a deveni sportiv de performanță la cel mai înalt nivel, costurile analizelor pentru a vă asigura longevitatea și condițiile de sănătate relativă, în acest sport deseori depășesc cu mult prețul mâncării și hormonilor.
      Cu toții știm că testosteronul vândut ilegal este ieftin însă un panel hormonal și analizele de sânge specifice ce ar trebui repetate de minim 3 ori în perioada unui ciclu cu steroizi, trec lejer de 2100ron, luați absolut totul în calcul când și dacă vă decideți să faceți vreodată acest pas.
NU RECOMAND folosirea steroizilor, absolut toate informațiile din acest articol sunt strict pentru informare generală și orice mențiune a substanțelor cu potențial de risc reprezintă doar încercarea de a informa sportivii despre eventualele riscuri asociate folosirii necorespunzătoare și fară supraveghere medicală a respectivelor substanțe, ce de asemenea sunt ilegale la noi in țară.

 

By Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

Publicat în: 25.09.2021

Înapoi