FRUCTE-FRUCTOZA-MOARTE?!
FRUCTOZA, BAU-BAU-ul culturiștilor și fitness-istilor, atât de tare ne-au speriat GURU încât nu ne mai apropiem de fructe, desigur absolut nici un exces nu este dezirabil însă fructele ar putea fi și ideal ar trebui să fie o structura de baza pentru sportivi.
CE ESTE FRUCTOZA?
Fructoza este un tip de glucida care se găsește în fructe și le conferă dulceața.
Este, de asemenea, un tip de glucida pe care îl vedem în zahărul de masă (zaharoză) și este unul dintre cei mai importanți îndulcitori industriali sub forma să de sirop de porumb bogat în fructoză.
CE FACE CORPUL TĂU CU FRUCTOZA?
Întrebarea asta reprezintă unul dintre cele mai semnificative „subiecte fierbinți” din jurul fructozei și s-au răspândit multe dezinformări cu privire exact la ceea ce se întâmplă cu fructoza atunci când o consumați.
De exemplu, câți oameni au auzit următoarele: fructoza se transformă în grăsime în ficat? Aș presupune că majoritatea dintre noi am auzit asta. Cu toate acestea, adevărul a ceea ce se întâmplă cu fructoza este mult diferit.
Ficatul tău este într-adevăr organul principal care se ocupă de fructoză și aproape toată fructoza pe care o consumi trece prin ficat. Dar nu se transformă într-adevăr în grăsime; în schimb, iată defalcarea reală a ceea ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi fructoză.
Aproximativ 45% din acesta este „arsă” imediat ca și combustibil și se transformă în ATP și dioxid de carbon.
~ 30% din aceasta se transformă în glucoză și apoi se metabolizează.
~ 25% din acesta este transformat în lactat și expediat din ficat.
<1% se transformă în grăsimi, glicerol sau glicogen.
CE DOZĂ DE FRUCTOZĂ CAUZEAZĂ PROBLEME?
Unul dintre cele mai interesante aspecte ale științei din jurul fructozei este că există o mulțime de cercetări care arată ce „doză” poate provoca probleme de sănătate.
Un studiu a constatat că consumul a 255 grame de fructoză pe zi a dus la o creștere a grăsimilor hepatice și la o sensibilitate redusă la insulină. De asemenea, a arătat același rezultat dacă ați consumat și 255 de grame de glucoză , sugerând că este posibil să nu fie doar fructoza o problema ci excesul de zaharuri în general.
Acest studiu a arătat, de asemenea, că, dacă se consuma 128 de grame de fructoză( echivalentul a 1.8kg de banane ! ! !), zilnic, nu au existat o creșteri a grăsimilor hepatice sau reducerea sensibilității la insulină.
MITURI:
1. Contrar opiniei publice, nu toate fructele sunt bogate în fructoza.
2. Fructoza nu este stocată sub formă de fructoză în organism; mitul fiind că aceasta este stocată în ficat; ea este procesată la nivelul ficatului, rinichilor și intestinelor și transformată în glucoza și apoi în glicogen.
ABSOLUT TOȚI CARBOHIDRAȚII ȘI TOATE SUBSTANȚELE(grăsimi,proteine) TRANSFORMATE ÎN GLICOGEN ÎNTĂI VOR ALIMENTA REZERVELE DE GLICOGEN DIN FICAT ȘI APOI CELE DIN MUȘCHI (desi se întâmplă simultan)
Procesul de transformare în glicogen este unul complex ce are loc simultan atât la nivel hepatic cât și muscular, însă rezervele de glicogen din ficat fiind mai reduse, acesta este primul ce ajunge “full”.
3. Fructoza deși poate fi dăunătoare, este dăunătoare într-o măsură similară oricărui alt nutrient consumat în exces, în 99.9% din cazuri nu elementele dietei sunt nocive, ci cantitățile consumate reprezintă factorul dăunător.
4. Ar trebui să mănânci fructe doar pe stomacul gol fiindcă afectează și digestia și nici nu asimilezi vitaminele din fructe la fel de bine
Am simțit efectiv durere fizică când am scris aberația asta hiper-răspândită.
Fructele sunt pline de fibre, lucru ce scade per total viteza de absorbție a alimentelor, indirect scăzând și indicele glicemic al acestora.
Reprezintă o adiție genială, la banalul orez alb și o adiție cu atât mai benefică și gustoasă în cazul cremelor de orez, completând în amble situații lipsa de fibre și micronutrienti a acestora și modificând indicele glicemic total destul de mult.
Referitor la asimilare, nu o să complic inutil, indiferent de asociere, în cel mai “rău” caz, se încetinește viteza de absorbție și în cazuri deosebit de rare anumite combinații de alimente afectează absorbția anumitor nutrienți, însă dacă există un deficit în organism, NIMIC nu va opri sistemul digestiv să-și ia absolut tot ce are nevoie din bolul alimentar.
5. Dietele cu sucuri de fructe și legume sunt sănătoase
E dureros că nu înțelegem în secolul 21 faptul că un carbohidrat fară fibre înseamnă că are un indice glicemic extrem de ridicat, în general calorii goale și că niciodată, absolut niciodată dietele radicale, în orice direcție, nu sunt sănătoase.
Din multe aspecte sucul de fructe este extrem de similar sucurilor din comerț, deci înafară de potențialul lor diuretic pe termen scurt, sunt șanse extrem de mari chiar să vă îngrășați bandu-vă caloriile.
Exemple de fructe sărace în fructoză:
-căpșuni
-portocale
-mure
-zmeură
-afine
-coacăze
-banane(verzi)
-kiwi
-struguri
-mandarina
-papaya
-nuca de cocos
-avocado
-clementine
-lămâie
-lime
-merișoare
-ananas
-pepene galben
-mure
-dude
Exemple de fructe bogate în fructoza:
-mere
-banane(foarte coapte)
-cireșe
-smochine
-mango
-grefe
-nectarine
-pere
-prune
-piersici
-pepene roșu
-orice fel de fructe uscate/confiate
-rodie
Fructele bogate în fructoză ar trebui să fie evitate strict în cazul în care aveți o sensibilitate la fructoză sau consumați cantități mari și sunteți în perioada precompetitionala.
CE FACEM DACA NU REUȘIM SĂ MÂNCAM FRUCTE SAU LEGUME?
Daca din varii motive, necunoscute mie, alegeți să adoptați o dieta foarte restrictiva aici ar fi singura varianta în care ar trebui să introduceți multivitaminele că și supliment.
Daca aveți o dieta relativ echilibrata puteți adaugă în rutina voastră zilnica vitaminele hidrosolubile(vitamina C, complex B) și electroliți/minerale.
Daca rutina voastră este extrem de bine structurata, 1 comprimat la câteva zile(în zilele de antrenament sau de 3x pe săptămână) din vitaminele hidrosolubile( vitamina C, complex B) și electroliți/minerale, ar fi mai mult decât suficient.
Fetelor, nu stiu ce faceți însă din cate văd este un trend clar de dieta cu cireșe:
O femeie care vrea cu orice preț să slăbească merge la nutriționist:
– Aţi mâncat fructe cum v-am recomandat?
– Sigur, domnule!
– Ce fel de fructe?
– Cireşe.
– Unde-ai găsit cireşe, doamnă, pe vremea asta?
– Cum unde? În tort!
Este clar, fructele îngrașă, de asemenea orice fruct te poate omorî, daca te îneci cu el, sau daca iți este oferit de o bătrânică suspectă într-o pădure, în timp ce răspunzi la ușa celor 7 pitici în casa cărora faci "squatting"...
By Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB