Este pâinea cu adevărat la fel de sănătoasă precum afinele?
Este cel mai consumat aliment din lume, concomitent este și cel mai demonizat, în special pâinea albă (pe bună dreptate), dar și din cauza conținutului de gluten(aberant să te ferești de gluten dacă nu ești predispus la inflamații sau dacă nu ai boală celiaca ).
Articolul se bazează pe rezultatele unor studii recente care au constatat că consumul de pâine din cereale integrale prezintă aceleași beneficii cardiovasculare că și consumul de afine.
Jeremy Spencer, profesor de nutriție moleculară la Universitatea din Reading, care a condus studiul, a spus:
„Deși există o recunoaștere din ce în ce mai mare a faptului că alimentele precum fructele de pădure sau ceaiul verde au un efecte pozitive pentru sănătatea umană datorită prezenței polifenolilor, concomitent există bariere(financiare) pentru o mare parte a populației de a consumă cantități relevante din aceste fructe pentru a avea un impact semnificativ asupra sănătății lor. "
„Studiul nostru arată că există modalități prin care putem modifică subtil caracteristicile alimentelor de bază, cum ar fi pâinea, pentru a crește micronutrienții pozitivi găsiți în acestea .”
În ce a constat studiul?
O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Reading și Rothamsted Research a recrutat 19 tineri sănătoși pentru a participa la procesul lor. Bărbații au fost împărțiți în trei grupuri.
Un grup a fost hrănit cu turte de pâine din făină integrală , bogată în fibre.
Un al doilea grup a primit aceleași turte de pâine din făină integrală , bogată în fibre, deși tratată cu o enzimă care a „eliberat” acidul ferulic al pâinii, un polifenol obișnuit găsit într-o multitudine de alimente vegetale.
Un alt grup de control a fost hrănit cu pâine albă cu conținut scăzut de fibre.
Ce au descoperit?
Grupul care a mâncat pâine tratată cu enzime - a ajuns să absoarbă niveluri mai ridicate de acid ferulic - a cunoscut o creștere semnificativă pe termen scurt al fluxului sangvin, similar cu ceea ce ar fi putut experimenta dacă ar fi mâncat niște afine.
Grupul care a mâncat pâinea cu cereale integrale care nu a fost îmbogățită cu enzime a avut, de asemenea, un flux sangvin îmbunătățit, dar nici pe departe nivelul primului grup.
Grupul care a mâncat pâinea de control a înregistrat zero îmbunătățiri ale fluxului de sânge.
Ce înțelegem din aceste informații ?
Ceea ce este foarte interesant la aceste descoperiri este că ar putea permite pâinii să își revendice un loc lângă fructe și legume. |
Partea nu atât de “ utilă ” a studiului a fost că pâinea care a dus la îmbunătățiri cardiovasculare semnificative a trebuit tratată cu o enzimă pentru a o face la fel de sănătoasă precum afinele.
În mod normal, fibrele care se găsesc în pâine se leagă de acidul ferulic ( la fel că și în cazul altor polifenoli sănătoși), făcându-l astfel mai puțin biodisponibil pentru organism, dar enzimele folosite împiedică acea legătură .
Sigur, viitorii brutari ar putea adăuga cu ușurință enzima în pâinea lor. Nu este că și cum ar fi un concept complet străin , deoarece mulți dintre aceștia folosesc deja aceeași enzimă pentru a descompune fibrele în procesul de malțire (utilizate pentru a face covrigi de malț, biscuiți și alte alimente procesate).
Dar vestea bună este că nu trebuie să așteptăm ca această nouă descoperire să devină practică la nivel mondial în cadrul industriei de panificație .
Citiți cu atenție ce a spus unul dintre cercetători despre descoperirea lor:
„ Toată pâinea din cereale integrale și cu conținut ridicat de fibre conține o cantitate similară de compuși fenolici ca cei prezenți în afine și în alte superalimente(foarte bogate în antioxidanti), dar substanțele chimice benefice sunt strâns legate de fibrele din pâine - ceea ce înseamnă că de obicei nu obținem beneficii pentru sănătate din consumul acestora decât dacă mâncam pâine integrală în mod regulat, pe termen lung. ”
Dacă mănânci în mod regulat pâine din făină integrală , obții beneficiile( cantitățile de antioxidanți necesari) fără să fii nevoit să te bazezi pe enzima respectivă ( ce face acizii ferulici biodisponibili).
Opinie personală ( evident subiectivă , deși bazată pe informații obiective):
Pe teriotriul actualei Românii , grâul se cultivă de aproximativ 6000 de ani. Generații întregi au mâncat pâine integrală și pâine albă, iar sistemele noastre digestive au făcut adaptări semnificative în ceea ce privește digestia și asimilarea nutrienților din grâu , lucru ce ar trebui să ne facă cu atât mai mult să vrem să consumăm pâine integrală.
Prin comparație, popularul orez a fost adus pe teritoriul României acum aproximativ 300 de ani și până în prezent, versiunea sa integrală ( deși superioară versiunii procesate d.p.d.v. al nutrienților și indicelui glicemic) ridică marii majorități probleme de digestie și senzație de balonare din cauza cantităților mari de fibre insolubile. (acidul fitic și arsenicul pot fi în cea mai mare parte neutralizate prin spălare în mai multe “ape” și fierbere).
Prezentul articol demonstrează că o dietă cu un buget redus, foarte sănătoasă , poate fi ținută și menținută fiind consecvenți și inteligenți în alegerea alimentelor pe care le consumăm și că absolut orice SUPER-ALIMENT , are în general un echivalent accesibil ca și preț ( deși necesită consumat în cantități mai mari ) și că niciodată nu trebuie să ne limităm la TRENDURI care în general sunt extrem de costisitoare și deseori ineficiente sau cu un % mic mai eficiente decât alternativele.
Pâinea integrală ne oferă un control extrem de mare asupra calității mâncării , asupra bugetului și simultan asupra confortului, deoarece putem achiziționa aparate de preparat pâinea iar dintr -un kg de făină integrală ( până în 2RON) putem mânca câteva zile, un aliment cu volum redus și foarte bogat în macro și micronutrienți .
Dacă ne dorim să mărim cu atât mai mult beneficiile tuturor alimentelor consumate, ar trebui totodată să prioritizam și îmbunătățirea digestiei prin folosirea probioticelor, prebioticelor, enzimelor digestive și a oțetului din cidru de mere nefiltrat.
Banc cu autor necunoscut:
– Daţi-mi, vă rog, un litru de pâine!
– Poate un kilogram, domnule!
– Nu, mie să-mi daţi un litru de pâine!
– Domnule, dumneata eşti nebun! Pâinea se măsoară în kilograme, pentru că e solidă, iar cu litrul se măsoară lichidele. Dumneata vrei să mă enervezi? Dacă nu ceri corect, nu te servesc!
A doua zi, la fel. A treia, idem. A patra zi:
– Daţi-mi un kilogram de pâine!
– Ei, zice vânzătoarea bucuroasă, vezi că poţi? Ai sticlă?
Pana data viitoare, luaţi cu paine. :P
By Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB
#1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33077275/
#2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27273424/