ENZIMELE DIGESTIVE - EFICIENTIZAREA ABSORBTIEI NUTRIENTILOR

ENZIMELE DIGESTIVE

         Riscând să mă repet în acest context, trăim într-o epocă ce poate fi simplu definită ca un constant abuz pe toate planurile.
         Stresul fiind factorul definitoriu în majoritatea problemelor de sănătate fizică şi psihică.
   Adaptarea la condiţiile şi circumstanţele în care ne aflăm reprezintă principalul factor de supravieţuire şi evoluţie al speciei noastre.
         De la necesitatea ingerării unui număr de calorii considerabil mai mare în raport cu o persoană sedentară până la nevoia alocării unui timp mai îndelungat recuperării după efortul intens, practicile specifice culturismului şi fitness-ului trebuie susţinute în mod activ.
          A fi sportiv, fie la nivel amator, intermediar sau profesionist necesită anumite schimbări şi implementarea unor procese de rutină atât pentru susţinerea acestui stil de viaţă preponderent atipic majorităţii cât şi pentru prevenirea eventualelor accidentări şi afecţiuni.
        Deseori neglijat, sistemul digestiv şi capacitatea acestuia de a funcţiona normal şi cât mai eficient reprezintă un element esenţial în sănătatea organismului şi progresul pe plan sportiv.
       În cazul de faţă voi fi specific şi vom discuta despre cum ajutăm sistemul digestiv să se adapteze la inevitabilul abuz alimentar şi să îl eficientizăm la maxim pentru a obţine o sinteză şi o absorbţie cât mai mare a nutrienţilor.
        Enzimele digestive sunt macromolecule de origine proteică cu rol de biocatalizatori, cu ajutorul cărora celulele vii pot înfăptui reacții complexe într-un timp scurt, la temperatura mediului înconjurător.
       Catalizând reacțiile biochimice din organism, ele au un rol esențial în biosinteza și degradarea substanțelor din materia vie, întâlnindu-se în toate organismele animale, vegetale și în microorganisme, mai fiind denumite din această cauză biocatalizatori. Fără enzime, procesele biochimice s-ar desfășura cu viteze foarte mici.
      Eliberarea enzimelor digestive este produsă de mai mulţi factori precum miros, gust, sunet, auz. Chiar şi gândurile noastre pot stimula secreţia de enzime digestive.

În funcţie de compuşii pe care îi descompun, există mai multe tipuri de enzime digestive:
– Proteolitice – descompun proteinele în aminoacizi;
– Lipolitice – descompun grăsimile în acizi graşi şi glicerol;
– Amilolitice – descompun glucidele complexe în glucide simple;
– Nucleolitice – descompun acizii nucleici (ADN, ARN) în nucleotide.
Cea mai importantă enzimă digestivă secretată la nivelul gurii se numeşte amilază salivară şi are rolul de a începe procesul de descompunere a glucidelor.
Enzimele secretate la nivelului stomacului se mai numesc şi enzime gastrice. Acestea sunt responsabile de descompunerea proteinelor, lipidelor şi glucidelor în compuşi mai simpli. Principalele enzime gastrice sunt:
- Pepsina – descompune proteinele în peptide mici;
- Amilaza gastrică – descompune glucidele în glucide simple;
- Gelatinaza – descompune gelatina şi colagenul în polipeptide, peptide şi aminoacizi;
- Lipaza gastrică – descompune grăsimile în acizi graşi.
Pancreasul este principalul producător de enzime digestive. Cele mai importante enzime secretate de pancreas sunt: lipaza, colesterol-esteraza (descompune colesterolul), amilaza, tripsina, ribonucleaza şi elastaza.
Ultima etapă a digestiei are loc la nivelul intestinului subţire. Acesta conţine un grup de enzime care descompun compuşii ramaşi nedigeraţi.
Cele mai importante enzime secretate de intestinul subţire sunt: carboxipeptidaze, sucrază, dextrinaza, maltază, enterochinază şi lactază. Sucrază, maltază, lactază şi dextrinaza descompun glucidele în glucoză sau în alte glucide simple, iar carboxipeptidazele descompun proteinele în aminoacizi.

Cauzele deficitului de enzime digestive:
Exista mai multe situaţii în care se poate instala deficitul de enzime digestive, cu efectele negative directe asupra stării de sănătate. În primul rând, poate fi vorba de mai multe afecţiuni care interferează cu producţia corectă de enzime digestive:
- Afecţiunile pancreatice (fibroză chistică, cancerul pancreativ, pancreatita cronică sau acută);
- Boala Celiacă;
- Boala Crohn;
Chiar şi în absenţa unei boli certe, deficitul de enzime digestive poate fi determinat de multe alte probleme fiziologice
- Inflamaţiile tractului digestiv. Pot fi cauzate de intoleranţele alimentare, permeabilitatea intestinală, disbioza, infecţiile parazitare - toate acestea contribuie la deficienţele în enzime digestive.
- Înaintarea în vârstă. Funcţia digestivă a organismului tinde să se degenereze odată cu îmbătrânirea.
- Nivelul scăzut de acid gastric.
- Abuzul alimentar şi consumul de alimente procesate cu îndulcitori artificiali
- Stresul cronic. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor legate de funcţionarea enzimelor digestive. Corpul se află în două stări principale cea simpatică (de alertă) şi cea parasimpatica (de digestie şi odihnă). Stresul cronic menţine organismul în starea simpatică (de alertă), în care digestia nu este o prioritate, deci funcţia digestivă nu este pusă în funcţiune. Aşadar, stresul cronic afectează în mod direct activitatea enzimelor digestive.

Simptomele care anunţă funcţionarea deficitară a enzimelor digestive sunt
- Balonarea şi flatulenţa după consumul de hrană;
- Senzaţia de suprasaturaţie după ingerarea unei cantităţi mici de hrană;
- Defecaţia incompletă;
- Supraponderalitate;
- Prezenţa alimentelor nedigerate în materiile fecale;
- Materii fecale plutitoare;
- Materii fecale care lăsa urme uleioase (anunţă prezenţa grăsimilor nedigerate);

Alte efecte ale carenţelor enzimelor digestive sunt:
- Glicemie scăzută, afecţiuni renale, infecţii bacteriene sau virale, gingivită, constipare, diaree, insomnie, artrită, afecţiuni cardiovasculare, colesterol mărit, alergii, depresii, oboseală cronică, astm, bronşită etc.

     Administrarea de suplimente cu enzime digestive reprezintă cel mai eficient mod de a ameliora simptomele unei tulburări digestive deşi există alimente bogate în aceste substanţe, acestea nu conţin o variaţie de substanţe ci doar un număr limitat (ex: Papaya- enzima papaina, Ananas- enzima bromelaina, Kiwi- enzima actinidina)
      Precum în cazul vitaminelor, administrarea enzimelor digestive trebuie să fie relativ limitată şi folosită ca adjuvant gastric doar în cazul în care există o afecţiune/deficienţă demonstrată.
În cazul abuzului alimentar specific acestui sport (şi doar dacă se observă măcar una dintre simptomele specificate) se recomandă suplimentarea cu enzime digestive în timpul meselor principale (personal în perioada în care suplimentăm cu enzime digestive le foloseam cu cea mai consistentă masă din zi), ideal împreună cu antioxidanţi şi probiotice pentru maximizarea efectelor benefice.
Cum alegem un supliment cu enzime digestive?
Un supliment calitativ cu enzime digestive va avea următoarele caracteristici:
1. Un număr ridicat de enzime digestive diferite pentru a acoperi cât mai bine toate grupele de alimente şi macronutrienti.
2. Efect puternic, cunoscut ca şi EAV (enzyme activity value), cu cât este mai ridicat numărul EAV cu atât mai eficient va fi un supliment de acest tip în îmbunătăţirea digestiei.
3. Capsule rezistente la acidul gastric pentru a preveni degradarea acestora înainte de a ajunge în intestine, ce asigură livrarea directă a enzimelor la nivel intestinal unde are loc 90% din asimilarea nutrienţilor.
       Precum orice alt supliment, excesul ar trebui evitat şi orice perioadă de suplimentare ar trebui ciclizată pentru rezultate maxime şi pentru a nu diminua eficienţa producţiei proprii de enzime digestive.
       O alternativă deosebit de eficienţă sau un element de simbioză al enzimelor digestive îl reprezintă oţetul din cidru de mere nefiltrat, în cazul meu a făcut miracole în îmbunătăţirea digestiei eliminând senzaţiile de balonare şi flatulaţiile, scăzând inclusiv cantitatea scaunului, implicit îmbunătăţind absorbţia mâncării.
      Deşi unele informaţii au fost “greu de digerat” acum aveţi cunoaşterea necesară pentru a remedia problema: P

By Aurelian T. Coroiu

Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

 

Publicat în: 12.08.2018

Înapoi